ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος με αφίσα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που εμφανίζει την Κύπρο ως τουρκική

Σάλος με αφίσα της «Γαλάζιας Πατρίδας» που εμφανίζει την Κύπρο ως τουρκική
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Αντιδράσεις προκαλεί η αφίσα που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και με την οποία διαφημίζει την στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», που ξεκίνησε τη Δευτέρα, και εμφανίζει την Κύπρο με τα χρώματα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, η αφίσα που δημιουργήθηκε με αφορμή τη στρατιωτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 100 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της γειτονικής χώρας, εμφανίζεται ολόκληρη η Κύπρος με κόκκινο χρώμα, όπως είναι και ο χάρτης της Τουρκίας.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου, και θα την παρακολουθεί ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μέσα από φρεγάτα. Στην άσκηση για πρώτη φορά θα εκτοξευτούν τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά με τα πυροβολικά συστήματα Τζιρίτ και Ομτάς.

Η μεγαλύτερη τουρκική στρατιωτική άσκηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ κατά την πρώτη μέρα της άσκησης σημειώθηκαν 38 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, πάνω από το βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν ήδη ανοιχτεί από τη βάση Ακσάζ (πάνω από τη Ρόδο) πέντε φρεγάτες για να αντιμετωπίσουν ασύμμετρες απειλές από ένα σκάφος, στο οποίο επιβαίνουν τρομοκράτες, και από ένα αεροσκάφος, όπως μεταδίδει το offsite.com.cy.ΔΗΜΟΦΙΛΗ