ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Αντιμέτωπος με την πιθανότητα δίωξης ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Αντιμέτωπος με την πιθανότητα δίωξης ο Νετανιάχου
AP Photo/Sebastian Scheiner, Pool

Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες του ισραηλινού Τύπου, είναι έτοιμος να κινήσει τη διαδικασία για δίωξη εις βάρος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχουστο πλαίσιο σειράς ερευνών εναντίον του για διαφθορά, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 9ης Απριλίου.

Ο γενικός εισαγγελέας Αβισάι Μάντελμπλιτ θα κάνει την ανακοίνωσή του εντός της ημέρας, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, όπως επιτάσσει ο νόμος, πρόκειται να ανακοινώσει δημόσια την πρόθεσή του να καλέσει για κατάθεση τον πρωθυπουργό πριν αποφασίσει εάν θα απαγγείλει επισήμως κατηγορίες εναντίον του.

Η επίσημη απαγγελία κατηγοριών, ωστόσο, δεν πρόκειται να έλθει πριν από την παρέλευση αρκετών μηνών.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος στα 69 του χρόνια υπηρετεί την πέμπτη πρωθυπουργική του θητεία, ευρισκόμενος εδώ και 13 χρόνια στην εξουσία, δεν θα βρεθεί λοιπόν κατηγορούμενος πριν από τις πρόωρες εκλογές του Απριλίου. Και αν ασκηθεί δίωξη εναντίον του, δεν θα είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί, εάν επανεκλεγεί πρωθυπουργός.

Ωστόσο, η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει τα δεδομένα των αμφίρροπων εκλογών και να απειλήσει την θέση του Νετανιάχου.

Το κόμμα του, το Λικούντ, ανακοίνωσε ότι έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εμποδίσει τον γενικό εισαγγελέα να ανακοινώσει την απόφασή του πριν από τις εκλογές, καταγγέλλοντας «κατάφωρη ανάμειξη» στην εκλογική διαδικασία.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αθώος και καταγγέλλει συνωμοσία των πολιτικών του αντιπάλων και των μέσων ενημέρωσης.

Η ισραηλινή αστυνομία πρότεινε την απαγγελία κατηγοριών κατά του Νετανιάχου σε τρεις υποθέσεις διαφθοράς. Ο «Φάκελος 4000» είναι η κωδική ονομασία που δίνεται από τις αρχές της έρευνας και παρουσιάζεται ως η πιο επικίνδυνη για τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο Νετανιάχου θεωρείται ύποπτος ότι προσπάθησε να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση από το ενημερωτικό site Walla, με αντάλλαγμα κυβερνητικές «χάρες» που απέφεραν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στο Bezeq, τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο του Ισραήλ. Επικεφαλής του Bezeq την εποχή των γεγονότων ήταν ο Σαούλ Έλοβιτς, ιδιοκτήτης του site Walla, ο οποίος κατηγορείται επίσης.

Ο γενικός εισαγγελέας έχει την πρόθεση να απαγγείλει κατηγορίες κατά του Νετανιάχου για διαφθορά στην υπόθεση αυτή, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Εκπρόσωπος του Νετανιάχου θεωρεί την προοπτική αυτήν «γελοία» και «παράλογη».

Η πρώτη αντίδραση του Νετανιάχου

Για "κυνήγι μαγισσών" και σχέδιο των πολιτικών αντιπάλων του για να ανατρέψουν την κυβέρνησή του έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, στην πρώτη αντίδρασή του αφότου έγινε γνωστό ότι ο γενικός εισαγγελέας εξετάζει το ενδεχόμενο να τον παραπέμψει για τρεις υποθέσεις διαφθοράς.

Ο ηγέτης του κόμματος Λικούντ, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, είπε ότι έχει γίνει στόχος μιας συκοφαντικής εκστρατείας άνευ προηγουμένου.

Λίγο νωρίτερα, είχε ενημερωθεί από τον γενικό εισαγγελέα Αβιτσάι Μάντελμπλιτ ότι μπορεί να του ασκηθεί δίωξη για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης.

Λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου, ο Νετανιάχου έστρεψε τα βέλη του στην "αριστερά", στην οποία συμπεριέλαβε και τον κεντρώο συνασπισμό των κυριότερων αντιπάλων του, του Μπένι Γκαντζ και του Γιάιρ Λάπιντ.

"Η αριστερά ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να μας νικήσει στις κάλπες κι έτσι εδώ και τρία χρόνια διεξάγει ένα κυνήγι μαγισσών άνευ προηγουμένου για να ανατρέψει τη δεξιά κυβέρνησή μου και να εγκαταστήσει στη θέση της την αριστερίστικη κυβέρνηση του Λάπιντ και του Γκαντζ", είπε.

"Αυτός ο πύργος από τραπουλόχαρτα θα καταρρεύσει πλήρως μετά τις εκλογές", πρόσθεσε, κρύβοντας με δυσκολία τη συγκίνησή του για τις δοκιμασίες που, όπως λέει, υφίσταται η οικογένειά του.

"Σκοπεύω να συνεχίσω να σας υπηρετώ ως πρωθυπουργός επί πολλά χρόνια ακόμη", κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ