ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας για τις σκλάβες του σεξ

Συμφωνία Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας για τις σκλάβες του σεξ
Οι αποκαλούμενες "γυναίκες της ανακούφισης" REUTERS/News1

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας δήλωσαν τη Δευτέρα ότι κατέληξαν σε συμφωνία με στόχο την επίλυση ενός ιστορικού αδιεξόδου σχετικά με τις γυναίκες της Κορέας που κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαναγκάστηκαν να εργαστούν σε οίκους ανοχής για την ανακούφιση του ιαπωνικού στρατού.

Η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει μια επίσημη συγνώμη από τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε και αποζημίωση ύψους 1 δις γεν προς τις υπέργηρες πλέον γυναίκες, θα μπορούσε να αναστρέψει το καθεστώς εχθρότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών.

Το ζήτημα των σκλάβων του σεξ, που είναι ευρύτερα γνωστό με τον ευφημισμό «γυναίκες της ανακούφισης», υπήρξε η μεγαλύτερη πηγή τριβής στις σχέσεις μεταξύ Σεούλ και το Τόκιο.

Πολλοί Νοτιοκορεάτες αισθάνονται πικρία από την κληρονομιά της βίαιης αποικιακής κατοχής της κορεατικής χερσονήσου από την Ιαπωνία, από το 1910 μέχρι το 1945, και οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας δέχονται εκκλήσεις για βελτίωση των σχέσεων με την Ιαπωνία, κυρίως από αξιωματούχους των ΗΠΑ που ανυπομονούν για την οικοδόμηση ενός ισχυρού μετώπου κατά της ανόδου της Κίνας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα και ο νοτιοκορεάτης ομόλογός του Γιουν Μπινγκ-Σε προέβησαν σε κοινή ανακοίνωση μετά τη κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή τους τη Δευτέρα.

Ο Γιουν είπε ότι η συμφωνία είναι οριστική και αμετάκλητη, όσο η Ιαπωνία εφαρμόζει πιστά αυτό που υπόσχεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ