ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος με ντοκιμαντέρ που υποστηρίζει ότι οι απονευρώσεις προκαλούν καρκίνο

Σάλος με ντοκιμαντέρ που υποστηρίζει ότι οι απονευρώσεις προκαλούν καρκίνο
Φωτογραφία Αρχείου Pixabay

Αναστάτωση, αλλά και θύελλα αντιδράσεων έχει πυροδοτήσει το «Root Cause», ένα ντοκιμαντέρ της πλατφόρμας Netflix, το οποίο ισχυρίζεται πως ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι... απονευρώσεις στα δόντια προκαλούν καρκίνο!

Σύμφωνα με τον Guardian, το φιλμ του Αυστραλού Φρέιζερ Μπέιλι, συνδέει τις απονευρώσεις με την εμφάνιση καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών, υποστηρίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ενός τραυματισμένου ή μολυσμένου δοντιού είναι η... εξαγωγή!

Ισχυρισμοί πάντως που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μετά το σάλο μάλιστα που προκλήθηκε, το Netflix αναγκάστηκε να αποσύρει το ντοκιμαντέρ από την πλατφόρμα του.

Το Netflix διέθεσε το ντοκιμαντές στους συνδρομητές του την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύντομα όμως η πλατφόρμα βρέθηκε αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις του Αμερικανικού Οδοντιατρικού Συλλόγου (ADA), της Αμερικανικής Ένωσης Ενδοδοντολόγων (AAE) και την Αμερικανική Ένωση Οδοντιατρικής Έρευνας (AADR).

rootcause


Πηγή: IMDb

Σε επιστολή που έστειλαν στο Netflix οι τρεις επαγγελματικές ενώσεις στις 29 Ιανουαρίου, επισήμαιναν ότι η συνεχιζόμενη φιλοξενία του ντοκιμαντέρ στην πλατφόρμα θα μπορούσε να βλάψει το κοινό, διαδίδοντας εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με ασφαλείς ιατρικές πρακτικές, όπως οι ενδοδοντικές θεραπείες.

Παρόμοιες επιστολές εστάλησαν από τους επαγγελματίες της υγείας των δοντιών και στην Apple, την Amazon και τη Vimeo, που επίσης φιλοξενούσαν το φιλμ. Μέχρι σήμερα, η ταινία παραμένει πάντως ακόμα διαθέσιμη για αγορά ή streaming σε αυτούς τους τρεις ιστότοπους, αλλά όχι στο Netflix.

«Η ταινία περιέχει σημαντική παραπληροφόρηση που δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία και μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο φόβο στους θεατές», δήλωσε ο Τζέφρι Μ. Κόουλ, πρόεδρος της ADA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ