ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακή ΑΟΖ: Η στιγμή που το γεωτρύπανο ανακαλύπτει το γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου

Κυπριακή ΑΟΖ: Η στιγμή που το γεωτρύπανο ανακαλύπτει το γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου

Την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου από 5 έως 8 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) στον «Γλαύκο», στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, εκφράζει μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Παράλληλα, δημοσιεύει κι ένα βίντεο από τη στιγμή που το γεωτρύπανο της ExxonMobil εντοπίζει τον ενεργειακό «θησαυρό» στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις σε Γλαύκο και Δελφύνη ανακοινώθηκαν δύο μήνες μετά την έναρξη των εργασιών εντός του τεμαχίου 10.

Όπως γράφει το Offsite.com.cy, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη στο τεμάχιο «Δελφίνι 1» δεν εντοπίστηκαν οποιαδήποτε κοιτάσματα, ωστόσο τα συνολικά αποτελέσματα της γεώτρησης δείχνουν την δυναμική της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, η γεώτρηση εντόπισε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.

Ανάλυση: Πώς επηρεάζει τις εξελίξεις στην περιοχή η «φλέβα χρυσού» στην Κυπριακή ΑΟΖ

Με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil Τρίσταν Άσπρεϊ ανέφερε πως τα αποτελέσματα τους αφήνουν πλήρως ικανοποιημένους , ενώ όπως τόνισε το 2020 θα κατεβάσουν ξανά τρυπάνι στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ανέφερε επίσης πως δεν είναι εστιασμένοι μόνο στο τεμάχιο 10 αλλά και σε άλλα τεμάχια της περιοχής, κάτι που αποδεικνύει την συνέχεια της παρουσίας της ExxonMobil στην περιοχή.

Νωρίτερα η αντιπροσωπεία της Exxon είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπου τον ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα της γεώτρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ