ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρεια Κορέα «αδειάζει» τον Τραμπ: Δεν ζητήσαμε πλήρης, αλλά μερική άρση των κυρώσεων

Η Βόρεια Κορέα «αδειάζει» τον Τραμπ: Δεν ζητήσαμε πλήρης, αλλά μερική άρση των κυρώσεων
AP Photo/Vincent Yu

Η Βόρεια Κορέα έκανε μια "ρεαλιστική" πρόταση στις ΗΠΑ, στη σύνοδο κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ανόι του Βιετνάμ, στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία, ο Ρι είπε ότι η Πιονγκιάνγκ ζητούσε τη μερική άρση των κυρώσεων σε βάρος της και όχι τον πλήρη τερματισμό των κυρώσεων.

Νωρίτερα, ο Τραμπ ανέφερε ότι αποχώρησε από τη σύνοδο μετά την απαράδεκτη απαίτηση του Κιμ για άρση των κυρώσεων.

Ο Ρι Γιονγκ Χο υποστήριξε ότι η χώρα του ζήτησε να αρθούν 5 ψηφίσματα του ΟΗΕ με τα οποία της επιβλήθηκαν κυρώσεις. Σε αντάλλαγμα, προσφέρθηκε να σταματήσει δια παντός την παραγωγή πλουτωνίου και ουρανίου, αποδεχόμενη και την επιτήρηση από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες.

Βορειοκορεάτης υπουργός είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν "άλλο ένα" βήμα, πέραν της διάλυσης των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Γιονγκμπιόν.

Ο Λευκός Οίκος πάντως δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ρι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως είπε ότι η Πιονγκγιάνγκ ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση, με τον όρο να αρθούν όλες οι κυρώσεις εις βάρος της χώρας.

Όπως διευκρίνισε ο πλανητάρχης, ο χρόνος που πέρασε με τον Κιμ τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν «παραγωγικός», όμως, κρίθηκε αναγκαίο να μην υπογραφεί τίποτα καθώς οι προθέσεις της άλλης πλευράς δεν ικανοποίησαν.

Η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση πεδίων μικρότερης σημασίας, πάντα με τον όρο της άρσης των κυρώσεων, γνωστοποίησε ο Τραμπ, σημειώνοντας πως η Ουάσινγκτον ζήτησε την καταστροφή πολύ σημαντικότερων πεδίων.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά την Βόρεια Κορέα, όσο απίθανο και αν ακούγεται», τόνισε.

Ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε πως η σχέση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πολύ καλή και η Βόρεια Κορέα έχει «τρομερές προοπτικές».

«Θα μπορούσαμε να υπογράψουμε, αλλά δεν ήταν σωστό. Προτιμώ να γίνει σωστά, από το να γίνει βιαστικά», διευκρίνισε.

Τόνισε πως υπάρχει ακόμη απόσταση στις θέσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας, αυτή τη φορά, όμως, οι θέσεις του Κιμ ήταν πιο κοντά στις επιθυμητές.

«Ο Κιμ μου υποσχέθηκε πως δεν θα προχωρήσει σε νέες δοκιμές, πυραυλικές ή πυρηνικές», γνωστοποίησε ο πλανητάρχης και υπογράμμισε πως εμπιστεύεται τον λόγο του.

Παρότι χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις τελευταίες ημέρες, ξεκαθάρισε πως χρειάζεται χρόνος ώστε να κλείσει το χάσμα στις θέσεις δύο πλευρών.

Ερωτώμενος για το πώς σταμάτησαν οι συνομιλίες, ο Τραμπ, διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε κάποια ένταση, έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

«Δεν ξέρω αν η επόμενη σύνοδος θα γίνει σύντομα ή θα αργήσει», είπε, ακόμη.

Ο πλανητάρχης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεωνστην Πιονγκιάνγκ και εξήγησε πως η στάση του απέναντι στην Βόρεια Κορέα άλλαξε ριζικά μετά τη γνωριμία του με τον Κιμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ