ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Τέλος το Ισλαμικό Κράτος! Πήραμε πίσω όλα τα εδάφη στη Συρία

Τραμπ: Τέλος το Ισλαμικό Κράτος! Πήραμε πίσω όλα τα εδάφη στη Συρία
AP Photo/Susan Walsh

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε Αμερικανούς στρατιώτες στην Αλάσκα ότι οι δυνάμεις που στηρίζονται από τις ΗΠΑ ανακατέλαβαν το 100% των εδαφών που είχε υπό τον έλεγχό του τον ISIS στη Συρία.

Η διαβεβαίωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση που έκανε νωρίτερα ο διοικητής των αραβοκουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ο οποίος είπε ότι οι άνδρες του θα χρειαστούν άλλη μία εβδομάδα για να καταλάβουν τον τελευταίο θύλακα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Kράτους στην ανατολική Συρία.

«Μόλις το καταλάβαμε, ξέρετε, ακούγατε συνέχεια ότι είναι 90% (σ.σ. τα εδάφη που έχουν ανακαταληφθεί), 92%, το χαλιφάτο στη Συρία. Τώρα είναι το 100% που έχουμε ανακαταλάβει, το 100% του χαλιφάτου», είπε στους στρατιώτες της βάσης Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον, όπου έκανε στάση για ανεφοδιασμό το προεδρικό αεροσκάφος.

Πάντως, ο διοικητής των SDF Μαζλούμ Κομπάνι είπε ότι η «τελική νίκη επί του Ντάες αναμένεται να επιτευχθεί σε μία εβδομάδα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, κατά τη διάρκεια της πτήσης με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας Σίνζο Άμπε και Μουν Τζε-ιν, μετά την αποτυχία της Συνόδου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Τους είπε ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Σάντερς, η οποία διευκρίνισε ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες είχαν διάρκεια περίπου 15 λεπτά έκαστη.

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ διατύπωσε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα με στόχο την επίτευξη μιας «διαρκούς ειρήνης και μιας πλήρους κι επαληθεύσιμης αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Ελπίζουμε όλοι μας ότι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν προς αυτήν την κατεύθυνση» ανέφερε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Κανείς, κι αυτό περιλαμβάνει τον γενικό γραμματέα, δεν πίστεψε ποτέ ότι αυτή η διαδικασία με τη Βόρεια Κορέα θα είναι εύκολη» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου, κάνοντας λόγο για «μια θαρραλέα διπλωματία» για την επίλυση της κρίσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ