ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν καταργεί τις λέξεις «μαμά» και «μπαμπάς»

Ο Μακρόν καταργεί τις λέξεις «μαμά» και «μπαμπάς»
Φωτογραφία αρχείου Charles Platiau/Pool Photo via AP

Τροπολογία για την αλλαγή των οικογενειακών στοιχείων των παιδιών κατέθεσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και η παράταξή του, με στόχο να αντιμετωπίσει τον κοινωνικό ρατσισμό απέναντι στους ομοφυλοφίλους, προτείνοντας «όνομα πατρός» και «όνομα μητρός» να αναγράφεται «Γονέας 1» και «Γονέας 2».

Ο Μακρόν με αυτή την τροπολογία αποσκοπεί στο να μπει ένα τέλος στις διακρίσεις που βασίζονται στις ερωτικές και σεξουαλικές επιλογές των ανθρώπων που έχουν νομική υπόσταση, είτε με πολιτικό γάμο είτε με σύμφωνο συμβίωσης.

Η σχετική τροπολογία έχει ήδη συζητηθεί στη Βουλή και αναμένεται να τεθεί στη Γερουσία, ενώ οι συντηρητικοί βουλευτές επέκριναν αυτή τη ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των οικογενειών ακολουθεί τα παραδοσιακά πρότυπα. Παράλληλα, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι το νέο αυτό νομικό πλαίσιο θα διαλύσει τις βασικές έννοιες της οικογένειας.

«Αν και θέλουμε να καλωσορίσουμε το γεγονός, γιατί μας επιτρέπει ισότιμη συμμετοχή στα σχετικά έγγραφα, κάτι που δεν ίσχυε πριν από αυτό, ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε πως ένας τέτοιος διαχωρισμός θα προκαλέσει ανταγωνισμό ανάμεσα στους δύο γονείς, για το ποιος είναι ο νούμερο 1 και ποιος ο νούμερο 2», σχολίασε ο πρόεδρος των ομόφυλων γονέων.

Η βουλευτής του κόμματος του Μακρόν, Βαλερί Πετί, στο πλαίσιο συζήτησης της τροπολογίας στη Βουλή, εξήγησε ότι «είναι αναχρονιστική η διάκριση της οικογένειας με βάση το φύλο των γονέων τους». Το σχετικό διάταγμα αναφέρει:

«Για την αποφυγή διακρίσεων, οι σχολικές εγγραφές, οι σχολικοί κατάλογοι, οι γονικές εξουσιοδοτήσεις και κάθε άλλο επίσημο έγγραφο που αφορά στα παιδιά, θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τις λέξεις Γονέας 1 και Γονέας 2».

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται σε συνέχεια του νόμου του 2013, για τη νομική ισότητα των γάμων ανάμεσα σε ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ