ΚΟΣΜΟΣ

Hoax που προκάλεσε παράλογη υστερία το «Momo Challenge» - Τι απαντά το YouTube

Hoax που προκάλεσε παράλογη υστερία το «Momo Challenge» - Τι απαντά το YouTube

Ένα hoax και τίποτα παραπάνω φαίνεται πως είναι το «Momo Challenge», καθώς σύμφωνα με Βρετανούς ειδικούς για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για θανάτους, ενώ για όλο τον "πανικό" που προκλήθηκε και την ανησυχία των γονέων ευθύνονται τα ΜΜΕ.

Η κούκλα Momo ήθελε να «προσεγγίζει» ανηλίκους μέσω WhatsApp και να τους στέλνει φωτογραφίες με συχνά βίαιο περιεχόμενο, συνοδεύοντάς τες από επικίνδυνες προκλήσεις που έπρεπε να να υλοποιήσουν τα παιδιά με κίνδυνο τη ζωή τους.

Όμως, οργανώσεις επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για κάποιον που να έχει λάβει τέτοια μηνύματα ή να έχουν πάθει κακό κάποια παιδιά ως αποτέλεσμα αυτού.

Συγκεκριμένα, οι Σαμαρίτες και το NSPCC, ένας βρετανικός οργανισμός για την προστασία των παιδιών, υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Momo challenge είναι επιβλαβές, αναφέροντας παράλληλα πως η υστερία με την οποία κάλυψαν το γεγονός τα Μέσα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ευάλωτα άτομα ενθαρρύνοντάς τα να σκεφτούν τον αυτοτραυματισμό.

Το Κέντρο Ασφάλειας Διαδικτύου της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για fake news, ενώ το YouTube με τη σειρά του επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για βίντεο που δείχνουν ή προωθούν το Momo Challenge στην πλατφόρμα.

Επίσης, το NSPCC ανέφερε ότι δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη απόδειξη ότι το φαινόμενο υπάρχει ως ενεργή απειλή στα παιδιά της Βρετανίας, τονίζοντας ότι έχουν λάβει περισσότερα τηλεφωνήματα από τα μέσα ενημέρωσης παρά από γονείς που ανησυχούσαν.

Μάλιστα, πολλά άρθρα είχαν κάνει λόγο ακόμα και για 130 θανάτους στη Ρωσία λόγω του παιχνιδιού, χωρίς ωστόσο οι Αρχές να έχουν επιβεβαιώσει κάποιον από αυτούς, σύμφωνα με την Guardian.

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των παιδιών τόνισαν πως η ιστορία εξαπλώθηκε εξαιτίας εύλογων φόβων για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο, της διάδοσης μη επιβεβαιωμένου υλικού σε ομάδες στο Facebook, αλλά και λόγω επίσημων δηλώσεων της βρετανικής αστυνομίας και σχολείων οι οποίες βασίστηκαν σε ελάχιστα στοιχεία.

Αν και πολλοί πολίτες έσπευσαν να μοιραστούν δημοσιεύσεις για τον κίνδυνο αυτοκτονίας, υπάρχουν φόβοι πως επιδείνωσαν την κατάσταση τρομάζοντας περισσότερα τα παιδιά, τα οποία εξέθεσαν σε εικόνες που έχουν σχέση με τον αυτοτραυματισμό.

Σύμφωνα με την Guardian, παρά το γεγονός ότι το Momo challenge κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανάμεσα στα παιδιά της σχολικής ηλικίας με διάφορες μορφές από πέρυσι, η διάδοσή του φέρεται να ξεκίνησε από μια και μόνο ανάρτηση μιας μητέρας σε μια ομάδα του Facebook για τους κατοίκους του Westhoughton, μιας μικρής πόλης της κομητείας του Λανκασάιρ. Η ανάρτηση βασίστηκε απλά σε ένα ανέκδοτο που άκουσε ο γιος της στο σχολείο...

Η δημοσίευσή της έγινε viral και η τοπική εφημερίδα την αναμετέδωσε. Έπειτα, ακολούθησαν πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

https://www.instagram.com/p/BlQlfA2Biju

Οι σχεδιαστές του παιχνιδιού έκλεψαν τη συγκεκριμένη μορφή από τον Γιαπωνέζο καλλιτέχνη Midori Hayashi, ο οποίος όμως, όπως αποδείχθηκε από την έρευνα της αστυνομίας, δεν είχε ιδέα για το «φονικό παιχνίδι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ