ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: H Β. Κορέα φταίει για το θάνατο του Αμερικανού φοιτητή, αλλά ο «σατανικός» Κιμ δεν είχε ιδέα

Τραμπ: H Β. Κορέα φταίει για το θάνατο του Αμερικανού φοιτητή, αλλά ο «σατανικός» Κιμ δεν είχε ιδέα
(AP Photo/Jon Chol Jin, File)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα ευθύνεται για το θάνατο του φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ, όμως, όπως είπε, ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον διαβεβαίωσε ότι δεν γνώριζε τι αντιμετώπιση είχε ο νεαρός όταν ήταν υπό κράτηση, σύμφωνα με τη σύμβουλο του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ.

«Ο πρόεδρος συμφωνεί με την οικογένεια Γουόρμπιερ και θεωρεί υπεύθυνη τη Βόρεια Κορέα για το θάνατο του Ότο Γουόρμπιρ», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Ο πρόεδρος (Τραμπ) είπε ότι ο πρόεδρος Κιμ δεν γνώριζε τι συνέβη στον Ότο την εποχή εκείνη», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα, η οικογένεια του 22χρονου φοιτητή, ο οποίος επέστρεψε σε κωματώδη κατάσταση στις ΗΠΑ και πέθανε λίγες ημέρες αργότερα, κατηγόρησε τον Κιμ για το θάνατο του νεαρού, με αφορμή τη δήλωση του Τραμπ ότι αποδέχεται τον ισχυρισμό του Βορειοκορεάτη ηγέτη ότι δεν γνώριζε την υπόθεση.

«Ο Κιμ και το σατανικό καθεστώς του ευθύνονται για τον θάνατο του γιου μας, του Ότο» ανέφεραν ο Φρεντ και η Σίντι Γουόρμπιερ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος του. «Ο Κιμ και το σατανικό καθεστώς του ευθύνονται για ωμότητες και απανθρωπιά άνευ προηγουμένου. Καμία συγγνώμη ή αφειδή εγκώμια δεν μπορούν να το αλλάξουν αυτό».

Κατά τη σύνοδο κορυφής στο Ανόι ο Τραμπ επαίνεσε τον Κιμ και αποδέχτηκε τη διαβεβαίωσή του ότι δεν γνώριζε τι συνέβη στον Γουόρμπιερ. «Μου λέει ότι δεν το γνώριζε και τον πιστεύω», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επαινώντας τον Βορειοκορεάτη ηγέτη για την ηγεσία του και αποκαλώντας τον «φίλο».

Ο Γουόρμπιερ πέθανε τον Ιούνιο του 2017, αφού κρατήθηκε σε φυλακή της Βόρειας Κορέας επί 18 μήνες. Είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα αφού κατηγορήθηκε ότι έκλεψε μια προπαγανδιστική αφίσα. Η ακριβής αιτία του θανάτου του παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη, όμως τον περασμένο Δεκέμβριο η αμερικανική δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι είχε βασανιστεί κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του.

Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι ο νεαρός έπαθε αλλαντίαση.

Τραμπ: Οι σχέσεις μου με τον Κιμ είναι πάρα πολύ καλές

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε πως οι σχέσεις του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι «πολύ καλές» παρά τη θεαματική αποτυχία της συνάντησής τους στο Ανόι.

«Ευτυχής που επέστρεψα από το Βιετνάμ, ένα φανταστικό μέρος», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, ο οποίος επέστρεψε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στην Ουάσινγκτον.

«Είχαμε αληθινές διαπραγματεύσεις ουσίας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν: ξέρουμε τι θέλουν και ξέρουν τι πρέπει να έχουμε», πρόσθεσε.

«Οι σχέσεις είναι πολύ καλές, θα δούμε τι θα συμβεί», κατέληξε επαναλαμβάνοντας τη διατύπωση που χρησιμοποιεί πολύ τακτικά στο θέμα της Βόρειας Κορέας.

Οι δύο πλευρές είχαν αποδώσει η μία στην άλλη την ευθύνη για την αποτυχία της συνόδου στο Ανόι.

Ο Τραμπ υποστήριξε πως η Πιονγκγιάνγκ απαίτησε την άρση όλων των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί για το πυρηνικό πρόγραμμά της και για το πυραυλικό πρόγραμμά της. Η Βόρεια Κορέα διαβεβαίωσε πως δεν ζήτησε παρα «μερική» άρση αυτών των περιορισμών.

Η σύνοδος κορυφής του Ανόι ήταν μια «επιτυχία», μετέδωσε ωστόσο το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA προσθέτοντας πως ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ πρότεινε στον Ντόναλντ Τραμπ μια νέα συνάντηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ