Δυσκολίες στο εγχείρημα βελτίωσης σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας
Αποθαρρύνονται οι ελπίδες για εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ καθώς η Άγκυρα βάζει ως απαραίτητες προϋποθέσεις τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας και την καταβολή αποζημιώσεων για τους θανάτους δέκα Τούρκων ακτιβιστών.
Όπως σχολίασε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας, Ιμπραχίμ Καλίν, οι σχέσεις των δυο χωρών δεν θα αποκατασταθούν έως ότου το Ισραήλ υλοποιήσει τους τρεις όρους, στους οποίους περιλαμβάνεται και η απαίτηση της Άγκυρας για μια συγνώμη.
Η κρίση ξεκίνησε το 2010, όταν δέκα Τούρκοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν σε επιδρομή ισραηλινών κομάντο σε τουρκικό πλοίο –το Μαβί Μαρμαρά– το οποίο προσπαθούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.
"Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει τον ρόλο της έως ότου επιτευχθεί λύση δύο κρατών και ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικό του κράτος. Δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη ειρήνη στην περιοχή μέχρις ότου επιλυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Καλίν.
Οι προσδοκίες για αποκατάσταση των σχέσεων των δυο πλευρών έχει αυξήσει τις ελπίδες για ταχεία πρόοδο στις συνομιλίες για εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου, ενός σχεδίου που θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, ιδιαίτερα αφότου οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, που είναι κύριος παραγωγός ενέργειας, έχει επιδεινωθεί.
Νωρίτερα το Δεκέμβριο αποκαλύφθηκε πως υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των δυο χωρών συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις Άγκυρας - Τελ Αβίβ.