ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο σε Μόσχα: Δεν θα δείτε ποτέ τους Σκριπάλ

Λονδίνο σε Μόσχα: Δεν θα δείτε ποτέ τους Σκριπάλ
Φωτογραφία αρχείου Jonathan Brady/PA via AP

Η βρετανική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στον Ρώσο πρεσβευτή στο Λονδίνο, Αλεξάντρ Γιακοβένκο, ότι δεν επιτρέψει ποτέ σε Ρώσους διπλωμάτες να συναντηθούν με τον Ρώσο πρώην κατάσκοπο, Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια που είχαν δηλητηριασθεί πριν από έναν χρόνο, στο Σάλσμπερι της Αγγλίας.

Την δήλωσε έκανε ο Ρώσος πρεσβευτής Γιακοβένκο, μιλώντας στο 1ο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης.

«Δεν μας λένε τίποτα», δήλωσε ο Γιακοβένκο, αναφερόμενος στο πώς αντιδρούν οι βρετανικές αρχές, όταν η ρωσική πρεσβεία στον Λονδίνο τους ρωτάει για την κατάσταση της υγείας των Σκριπάλ.

«Είχα φυσικά συναντήσεις στο Foreign Office, συναντήθηκα με πολύ γνωστούς ανθρώπους, οι οποίοι επικαλούνται ζητήματα ασφάλεια και ανεπίσημα μου είπαν ότι εσείς δεν θα δείτε ποτέ τους Σκριπάλ», δήλωσε ο Γιακοβάνεκο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του που ανάρτησε στην σελίδα του στο Facebook, με αφορμή την επέτειο του ενός έτους από το περιστατικό με την δηλητηρίαση των Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, χαρακτηρίζει το περιστατικό στο Σάλσμπερι τέχνασμα, που χρησιμοποιεί το Λονδίνο για να αποσπάσει την προσοχή των Βρετανών από το Brexit.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτήρισε επίσης την όλη ιστορία με το συμβάν στο Σάλσμπερι ως «αναπνευστήρα» για το Λονδίνο, που βρίσκεται σε μια δύσκολη πορεία εξόδου από την ΕΕ.

«Είναι μια ένδειξη της τελευταίας ελπίδας από μια αδιέξοδη κατάσταση, κάτι τι το τυχαίο, μη προγραμματισμένο, κάποια αυθόρμητη θαυματουργή πρόνοια. Την επικαλούνται χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες», αναφέρει στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, επισκέφθηκε τη Δευτέρα την πόλη Σάλσμπερι, στην οποία πριν από ένα χρόνο, στις 4 Μαρτίου 2018, είχαν δηλητηριασθεί από τη νευροπαραλυτική ουσία Novichok, ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του.

Στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης δημοσιεύθηκε σχετική δήλωση της Μέι, για το συμβάν στο Σάλσμπερι, με μια λάθος φωτογραφία, η οποία δεν απεικόνιζε την πόλη Σάλσμπερι αλλά την βρετανική πόλη Μπαθ.

Αργότερα το γραφείο της Βρετανίδας πρωθυπουργού, αναγνώρισε το λάθος και άλλαξε την φωτογραφία, ενώ η ίδια η Τερέζα Μέι όταν ρωτήθηκε για τη φωτογραφία, κατά την επίσκεψη της στον καθεδρικό ναό του Σάλσμπερι είπε ότι «ήταν ένας λάθος, το οποίο διορθώθηκε».

Σε δηλώσεις της που έκανε κατά την διάρκεια της επίσκεψής της είπε, επίσης, ότι το Σάλσμπερι είναι ανοιχτό για επιχειρηματική δραστηριότητα. «Αυτό που είδα σήμερα εδώ στο Σάλσμπερι είναι το απίστευτο πνεύμα και η αποφασιστικότητα των κατοίκων του Σάλσμπερι. Ήταν μια δύσκολη χρονιά για εκείνους».

Στη δήλωση της, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, αναφέρει ότι «το Σάλσμπερι επανέρχεται από ένα τόσο καταστροφικό και απερίσκεπτο συμβάν, σα μια ένδειξη αποφασιστικότητας, ανεκτικότητας, και θετικότητας για την κοινότητα».

Παράλληλα αναφέρει ότι «η σημερινή μέρα «είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το Σάλσμπερι, επειδή βγαίνει από τη σκιά, που σκόρπισε η χρήση ενός χημικού όπλου».

«Σήμερα, 12 μήνες μετά, βλέπουμε πως αυτή η ιστορική πόλη καλωσορίζει χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες και είναι έτοιμη για ένα θετικό και γεμάτο ευημερία μέλλον» επισημαίνεται στη δήλωση της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ