ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκε μυστικός τόπος λατρείας των Μάγια

Ανακαλύφθηκε μυστικός τόπος λατρείας των Μάγια
Karla Ortega/Mexico's National Institute of Anthropology and History

Έναν μυστικό τόπο λατρείας των Μάγια σε μια σπηλιά στην χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό ανακάλυψαν τυχαία αρχαιολόγοι.

Στο σπήλαιο που βρίσκεται περίπου 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, βρέθηκαν πολλά αρχαία αντικείμενα: Aπό πήλινα δοχεία και εγχειρίδια, μέχρι μάσκες και αγαλματίδια θεοτήτων, αλλά και ίχνη από οστά.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας ανακοίνωσε ότι τα αγγεία φαίνεται να χρονολογούνται περίπου γύρω στο 1000 π.Χ.

Ο επικεφαλής των ερευνών, Γκουιγέρμο Ντε Άντα δήλωσε ότι οι έρευνες στην σπηλιά ξεκίνησαν το 2018, αφού ντόπιοι είπαν σε έναν αρχαιολόγο για την ύπαρξή του.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία των ερευνητών, η σπηλιά ανακαλύφτηκε αλλά δεν εξερευνήθηκε ποτέ, πριν από περίπου 50 χρόνια.

Μάλιστα, ο ερευνητής που γνώριζε για το μυστικό αυτό είχε διατάξει να σφραγιστεί το σημείο -πιθανώς για να το προστατέψει- και είχε συντάξει μόνο μια σύντομη έκθεση η οποία ξεχάστηκε μέσα στα κυβερνητικά αρχεία!

Οι έρευνες των ερευνητών είναι σε εξέλιξη καθώς η σπηλιά Μπαλαμκού, που στην γλώσσα των Μάγια σημαίνει «θεός τζάγκουαρ» καθώς το σπήλαιο βρίσκεται σε δύσκολο σημείο, όπως άλλωστε και σχεδόν όλοι οι τόποι λατρείας τους.

«Έτσι είχαν την αίσθηση ότι βρίσκονταν κοντά στα σωθικά των θεών τους», είπε χαρακτηριστικά ο Ντε Άντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ