ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Στέφον Κλαρκ: Δεν θα ασκηθεί δίωξη στους αστυνομικούς που τον δολοφόνησαν

Δολοφονία Στέφον Κλαρκ: Δεν θα ασκηθεί δίωξη στους αστυνομικούς που τον δολοφόνησαν
AP Photo/Jeff Chiu, Pool

Η εισαγγελία του Σακραμέντο στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκηθεί δίωξη στους δύο αστυνομικούς της Καλιφόρνια, οι οποίοι σκότωσαν τον περασμένο Μάρτιο, πυροβολώντας πολλές φορές στην πλάτη τον νεαρό Στέφον Κλαρκ, αφού εσφαλμένα έκριναν πως κρατούσε όπλο.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οικογένειας του νεαρού, αλλά και της κοινότητας των Αφροαμερικανών της πόλης.

Ο θάνατος του Στέφον Κλαρκ από τα πυρά των αστυνομικών το βράδυ της 18ης Μαρτίου του 2018 στον κήπο των παππούδων του, όπου βρήκε καταφύγιο, ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν, προκάλεσε μεγάλο κύμα αγανάκτησης στις ΗΠΑ και πολλές διαδηλώσεις.

Δύο αστυνομικοί του τμήματος του Σακραμέντο πυροβόλησαν συνολικά 20 φορές, ανοίγοντας πυρ αφού ζήτησαν από τον Στέφον Κλαρκ να δείξει τα χέρια του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, αυτοί εξέλαβαν εσφαλμένα το φλας από το κινητό του τηλέφωνο για σπινθήρα από πυροβολισμό προς την κατεύθυνσή τους.

Οι αστυνομικοί είχαν επέμβει έπειτα από κλήση που είχαν δεχθεί για έναν άνδρα, ο οποίος έσπαγε τζάμια αυτοκινήτων. Ο Στέφον Κλαρκ ανταποκρινόταν στις πληροφορίες που είχαν λάβει για τον ύποπτο και τον καταδίωξαν, υποστηριζόμενοι από ένα ελικόπτερο της αστυνομίας.

Ο 22χρονος Κλαρκ, πατέρας δύο παιδιών, τραυματίστηκε από επτά σφαίρες, τρεις από τις οποίες δέχθηκε στην πλάτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροτομής.

Ο Κλαρκ ήταν άοπλος και κρατούσε στο χέρι του μόνο ένα iPhone.

ΠΡΟΣΟΧΗ σκληρές εικόνες:

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, το οποίο δημοσίευσε την Τρίτη η εισαγγελέας της κομητείας του Σακραμέντο, Αν Μαρί Σούμπερτ, οι δυο αστυνομικοί πίστεψαν δικαιολογημένα ότι βρισκόντουσαν σε κατάσταση νόμιμης άμυνας.

«Τα στοιχεία σε αυτήν την υπόθεση δείχνουν ότι οι δύο αστυνομικοί πίστευαν ειλικρινά και δικαιολογημένα ότι κινδύνευαν από επικείμενο θάνατο ή από το να εκτεθούν σε σοβαρό τραυματισμό», αναφέρει η Σούμπερτ στην σύνοψη που συνοδεύει τα συμπεράσματα της έρευνάς της.

«Κατά συνέπεια πυροβόλησαν τον κ. Κλαρκ νομίμως και δεν θα ασκηθεί καμία δίωξη», υπογραμμίζει.

Η οικογένεια του Κλαρκ και οι πολλοί υποστηρικτές της στην κοινότητα των Αφροαμερικανών δεν αποδέχονται το πόρισμα αυτό και ζητούν από τον εισαγγελέα της πολιτείας της Καλιφόρνιας να το αγνοήσει και να ασκήσει εκείνος δίωξη κατά των δύο αστυνομικών, ο ένας από τους οποίους είναι επίσης μαύρος.

«Η πραγματοποίηση της έρευνας από ντόπιους εισαγγελείς εναντίον των δικών τους αστυνομικών είναι σαν μαθητές να βαθμολογούν οι ίδιοι τα γραπτά τους», κατήγγειλε ο Σέιν Χάρις, πάστορας και ιδρυτής της ένωσης υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων στην Καλιφόρνια, Λαϊκή Ένωση για Δικαιοσύνη.

«Μην δείξετε δειλία! (...) Χρειαζόμαστε ανεξάρτητες έρευνες όταν οι αστυνομικοί σκοτώνουν κάποιον στην Καλιφόρνια», είπε ο Χάρις απευθυνόμενος στον εισαγγελέα Μπέκερα σε διαδήλωση που έγινε στο Σακραμέντο.

Πολλές ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν γίνει στην πόλη μετά την ανακοίνωση της εισαγγελέα Σούμπερτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ