ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Να μην παραδοθούν τα F-35 στην Τουρκία αν η χώρα αγοράσει τους S-400

ΗΠΑ: Να μην παραδοθούν τα F-35 στην Τουρκία αν η χώρα αγοράσει τους S-400
AP Photo/Thibault Camus

Να μην πουλήσει στην Τουρκία τα F-35 αν η Άγκυρα αγοράσει εν τέλει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από την Ρωσία συνέστησε στην αμερικανική Γερουσία η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (EUCOM).

Ο διοικητής της EUCOM Κέρτις Σκαπαρότι μίλησε στην αρμόδια επιτροπή για τους εξοπλισμούς της αμερικανικής γερουσίας κάνοντας την πρόταση αυτή.

Επικαλέστηκε την στρατιωτική του ιδιότητα και σημείωσε πως «η καλύτερη συμβουλή που θα έδινα, θα ήταν να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία με τα F-35, ώστε να μην πραγματοποιούν μαχητικές πτήσεις σε συνθήκες, όταν ο σύμμαχος μας χρησιμοποιεί ρωσικά συστήματα και μάλιστα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Αναφερόμενος στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, υποστήριξε ότι η διμερής στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας τον τελευταίο χρόνο βελτιώθηκε.

«Μεταξύ μας υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες. Αυτό το γνωρίζετε, μπορείτε να διαβάσετε γι’ αυτές στις εφημερίδες. Όμως διεξάγουμε ειλικρινείς διαπραγματεύσεις και επιτυχώς διασφαλίζουμε τα αμοιβαία συμφέροντα μας», δήλωσε ο Κέρτις Σκαπρότι.

«Οι σχέσεις μας μέσω των στρατιωτικών διαύλων, όπως αυτές εκδηλώνονται στην ανάπτυξη των δυνάμεων μας, κατά την άποψη μου, βελτιώθηκαν τον τελευταίο χρόνο» υπογράμμισε ο Αμερικανός στρατηγός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ