ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προειδοποιήσαμε την Τουρκία για τους S-400

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προειδοποιήσαμε την Τουρκία για τους S-400
(AP Photo/Ariel Schalit)

Η Ουάσινγκτον έχει καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι εάν προχωρήσει στην αγορά ρωσικού πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 τότε οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να αξιολογήσουν εκ νέου τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Προειδοποιήσαμε ξεκάθαρα την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη εξαγορά (ρωσικού πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας) S-400 θα έχει αποτέλεσμα την επαναξιολόγηση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και θα θέσει σε κίνδυνο άλλες πιθανές μελλοντικές μεταφορές όπλων στην Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Παλαντίνο στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων συνέστησε στην αμερικανική γερουσία να μην πουλήσει στην Τουρκία τα F-35, σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει στην αγορά των S-400.

Tην πρόταση αυτή έκανε στην αρμόδια επιτροπή ο διοικητής της EUCOM Κέρτις Σκαπαρότι.

Επικαλέστηκε την στρατιωτική του ιδιότητα και σημείωσε πως «η καλύτερη συμβουλή που θα έδινα, θα ήταν να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία με τα F-35, ώστε να μην πραγματοποιούν μαχητικές πτήσεις σε συνθήκες, όταν ο σύμμαχος μας χρησιμοποιεί ρωσικά συστήματα και μάλιστα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Αναφερόμενος στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, υποστήριξε ότι η διμερής στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας τον τελευταίο χρόνο βελτιώθηκε.

«Μεταξύ μας υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες. Αυτό το γνωρίζετε, μπορείτε να διαβάσετε γι’ αυτές στις εφημερίδες. Όμως διεξάγουμε ειλικρινείς διαπραγματεύσεις και επιτυχώς διασφαλίζουμε τα αμοιβαία συμφέροντα μας», δήλωσε ο Κέρτις Σκαπρότι.

«Οι σχέσεις μας μέσω των στρατιωτικών διαύλων, όπως αυτές εκδηλώνονται στην ανάπτυξη των δυνάμεων μας, κατά την άποψη μου, βελτιώθηκαν τον τελευταίο χρόνο» υπογράμμισε ο Αμερικανός στρατηγός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ