ΚΟΣΜΟΣ

Πολίτες δεύτερης κατηγορίας τα παιδιά στη Σερβία: Σε απόλυτη φτώχεια ζουν 115.000

Πολίτες δεύτερης κατηγορίας τα παιδιά στη Σερβία: Σε απόλυτη φτώχεια ζουν 115.000
AP Photo/Darko Vojinovic

Σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας ζουν 115.000 παιδιά στη Σερβίασύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το γραφείο της UNICEF στη χώρα ενώ από τα υπόλοιπα, για το 30,2% υπάρχει κίνδυνος να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η UNICEF επισημαίνει ότι «η Σερβία, παρά την αλλαγή στάσης απέναντι στα παιδιά με προβλήματα ανάπτυξης και αναπηρίας, εξακολουθεί να είναι μια χώρα στην οποία αυτά τα παιδιά παραμένουν αποκλεισμένα από την κοινωνία, ιδιαίτερα τα παιδιά με πολύπλοκες ή σοβαρές μορφές αναπτυξιακών αναπηριών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο τα μισά παιδιά προσχολικής ηλικίας παρακολουθούν εκπαίδευση, ενώ για τα φτωχότερα παιδιά το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 9%. Από τα παιδιά που ζουν στους οικισμούς των Ρομά μόνο το 6% λαμβάνει προσχολική εκπαίδευση, αναφέρεται στην έκθεση.

Επιπλέον, σχεδόν το 60% των κοριτσιών από τους οικισμούς των Ρομά παντρεύονται πριν από την ηλικία των 18 ετών και μόνο το ένα πέμπτο των παιδιών Ρομά παρακολουθούν γυμνάσιο. Το 32% των νεαρών Ρομά δεν πρόκειται ποτέ να βρει εργασία, αναφέρει η UNICEF.

Οι συνθήκες διαβίωσης των βρεφών, στον γενικό πληθυσμό, και η παρεχόμενη περίθαλψη έχουν βελτιωθεί σημαντικά και έτσι εξαλείφθηκε σχεδόν η θνησιμότητα των παιδιών πριν συμπληρώσουν έναν χρόνο ζωής.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη Σερβία σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού κατά την προηγούμενη περίοδο και, όπως επισημαίνεται, «σχεδόν το 100% των παιδιών έχει μεγάλες πιθανότητες να παρακολουθήσει το δημοτικό σχολείο». Το ποσοστό αυτών που έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευση, ανέρχεται σε 89%.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι τα παιδιά στη Σερβία έχουν σχετικά καλή πρόσβαση στις υπηρεσίες και μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και την ψηφιακή τεχνολογία.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ