ΚΟΣΜΟΣ

Βιβλίο αποκαλύπτει τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Τζου Ενλάι

Βιβλίο αποκαλύπτει τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Τζου Ενλάι
Τα πορτρέτα των Τζου Ενλάι και Μάο Τσετούνγκ σε έκθεση στο Πεκίνο REUTERS/Wilson Chu/Files

Βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει τις προσεχείς ημέρες στο Χόνγκ Κόνγκ ισχυρίζεται ότι ο Τζου Ενλάι (Zhou Enlai), πρωθυπουργός της Κουμμουνιστικής Κίνας (1949-76) ήταν ομοφυλόφιλος, παρά τον μακροχρόνιο γάμο του, κι ότι είχε ερωτευτεί έναν συμμαθητή του, δύο χρόνια μικρότερό του.

Πρόκειται για έναν ισχυρισμό που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στην Κίνα, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα θέλει να διατηρήσει ή και να ενισχύσει την άποψη ότι οι κορυφαίοι ηγέτες του υπήρξαν λίγο ως πολύ ηθικά άμεμπτοι, σε μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία δεν διώκεται μεν αλλά παραμένει κατακριτέα και παρακινδυνευμένη.

Είναι το πρώτο βιβλίο της Τσόι Γουίνγκ Μούι, η οποία ως δημοσιογράφος έχει γράψει αρκετά θέματα για την ομοφυλοφιλία στην Κίνα, σε φιλελεύθερο πολιτικό περιοδικό.

Η Μούι μελέτησε τις επιστολές και τα ημερολόγια του Τζού, στα οποία περιγράφονται τα τρυφερά αισθήματά του για τον συμμαθητή του και η συναισθηματική απόσταση από τη γυναίκα του, στοιχεία που την οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο Τζού ήταν gay.

Ο Τζου υπήρξε πρωθυπουργός της Κίνας από την επανάσταση του Οκτωβρίου του 1949 που εγκαθίδρυσε στη συνέχεια το Κομμουνιστικό Κόμμα στην εξουσία, μέχρι το θάνατο του, από καρκίνο, το 1976, λίγους μήνες πριν το θάνατο του συντρόφου του, Μάο Τσετούνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ