ΚΟΣΜΟΣ

Η μεγαλύτερη θυσία στην Ιστορία: 140 παιδιά με ξεριζωμένες καρδιές

Η μεγαλύτερη θυσία στην Ιστορία: 140 παιδιά με ξεριζωμένες καρδιές
Φωτογραφία αρχείου Reuters/Douglas Juarez

Αποδείξεις της μεγαλύτερης σφαγής παιδιών στην ανθρώπινη ιστορία βρήκαν αρχαιολόγοι στο Περού, όπου μέτρησαν 140 παιδιά, ταοποία είχαν όλα τις καρδιές τους ξεριζωμένες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Live Science, o επικεφαλής της έρευνας, Γκάμπριελ Πριέτο, βοηθός καθηγητής Aρχαιολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του Τρουχίγιο του Περού, έμαθε για το χώρο της θυσίας το 2011, από κάποιον ντόπιο και αμέσως συνειδητοποίησε τη μεγάλη σημασία του.

Οι ανασκαφές άρχισαν το 2011 στην περιοχή και έφεραν στο φως οστά των παιδιών που είχαν θαφτεί με το πρόσωπο στραμμένο στον ωκεανό και των περίπου 200 νεαρών λάμα που επίσης θυσιάστηκαν και στη συνέχεια τάφηκαν στραμμένα στην ανατολή, προς τις Άνδεις.

Στην περιοχή βρέθηκαν 137 μουμιοποιημένα αγόρια και κορίτσια ηλικιών από 5 έως 14 χρόνων, με εμφανή σημάδια πως οι καρδιές τους είχαν αφαιρεθεί για αδιευκρίνιστο λόγο. Είναι όμως σαφές πως σε πολλούς πολιτισμούς κάτι τέτοιο συνηθιζόταν καθώς η καρδιά θεωρούταν ιερό όργανο και «προσφερόταν» σε θυσίες.

Στοιχεία όπως η στάση των σωμάτων των παιδιών, τα ρούχα με τα οποία ήταν ντυμένα, αλλά και το ότι κάποιοι από τους σκελετούς βρέθηκαν με τα οστά λάμα πάνω τους μαρτυρούν πως όλη η διαδικασία ήταν μέρος μιας θρησκευτικής τελετουργίας.

Δίπλα στα παιδιά και στα λάμα βρέθηκαν σκελετοί δύο γυναικών και ενός ανδρός των οποίων όμως οι καρδιές δεν είχαν αφαιρεθεί. Πιθανόν να προετοίμαζαν τα παιδιά για τη θυσία. Ο πολιτισμός των Τσιμού κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος της Περουβιανής ακτής από τον 11ο έως τον 15ο αιώνα. Η περιοχή τους ήταν ιδιαίτερα ξερή και γι΄ αυτόν τον λόγο πότιζαν τις καλλιέργειές τους με ένα σύστημα καναλιών που είχαν δημιουργήσει.

Η έρευνα δείχνει ότι την περίοδο που έγινε η θυσία η περιοχή είχε πλημυρίσει από μια περίοδο έντονων βροχοπτώσεων. Ίσως η θυσία να έγινε σε κάποιον Θεό προκειμένου να σταματήσουν οι βροχοπτώσεις. Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τόπος για τη θυσία δεν είναι πάντως γνωστός.

«Είναι η μεγαλύτερη θυσία παιδιών στην ιστορία οπουδήποτε στον κόσμο και είναι η μεγαλύτερη θυσία με λάμα στη Νότια Αμερική. Δεν υπάρχει τίποτα σαν και αυτό πουθενά αλλού», είπε ο καθηγητής Τζον Βεράνο, του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης.

«Τα παιδιά θεωρούνται συχνά ως αθώα όντα που δεν είναι ακόμα πλήρη μέλη της κοινωνίας και έτσι μπορούν να θεωρηθούν ως τα κατάλληλα δώρα για τους Θεούς», δήλωσε ο Βεράνο, ο οποίος εντάχθηκε στην ομάδα το 2014. Πολλά από τα παιδιά δεν ήταν από την συγκεκριμένη περιοχή αλλά προέρχονταν από διαφορετικούς τόπους και εθνότητες της επικράτειας της φυλής των Τσιμού.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν πρέπει να κατακρίνουμε τον περουβιανό πολιτισμό με βάση τις σημερινές δυτικές κοινωνίες που ζούμε: «Οι Τσιμού είχαν εντελώς διαφορετική αντίληψη για τον θάνατο και για τον ρόλο που έπαιζε ο κάθε άνθρωπος στον κόσμο. Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση τα παιδιά να ήταν πρόθυμα να θυσιαστούν».

Οι σκελετοί των παιδιών αποθηκεύτηκαν από υπουργείο Πολιτισμού του Περού προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα από τους ειδικούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ