ΚΟΣΜΟΣ

Στον Καναδά οι συγγενείς του μικρού Αϊλάν

Στον Καναδά οι συγγενείς του μικρού Αϊλάν
Η θεία του μικρού Αϊλάν, Τίμα Κούρντι, υποδέχεται τους συγγενείς της στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ REUTERS/Jimmy Jeong

Ο Αϊλάν Κούρντι ήταν μόλις τριών ετών. Μαζί με την οικογένεια του έφυγαν από τη Συρία ελπίζοντας σ' ένα καλύτερο αύριο. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια. Τα κύματα πήραν όλα τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή και μαζί δύο αγγελούδια και την μητέρα τους.

Πνίγηκαν, τέλη καλοκαιριού, στα νερά του Αιγαίου όταν αναποδογύρισε η βάρκα στην οποία επέβαιναν με προορισμό την Κω. Είχαν μόλις αποπλεύσει από την Αλικαρνασσό.

Εδώ και λίγες ώρες οι συγγενείς του 3χρονου Αϊλάν, βρίσκονται στον Καναδά. Όλοι, εκτός από τον πατέρα του. Επέλεξε να παραμείνει στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Η ατμόσφαιρα στο αεροδρόμιο του Βανκούβερ ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη. Εκεί τους περίμενε η θεία του Αϊλάν,Tima, πολίτης Καναδά, η οποία και κίνησε τη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην οικογένειά της. «Σ' ευχαριστούμε, Καναδά» επαναλάμβαναν οι νεοφερμένοι ρυθμικά. Η ευτυχία ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Τα όνειρά τους μοιάζουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Η οικογένεια του μικρού Αϊλάν έχει γίνει σύμβολο του αγώνα των Σύρων προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου. Και η εικόνα με το άψυχο κορμάκι του εκεί που σκάει το κύμα εξακολουθεί να στοιχειώνει και να υπενθυμίζει πως χρόνος άλλος δεν υπάρχει...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ