ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Μακεδονία: Διαφημίζουν «μακεδονικό» κρασί 2.000 ετών με τον ήλιο της Βεργίνας

Βόρεια Μακεδονία: Διαφημίζουν «μακεδονικό» κρασί 2.000 ετών με τον ήλιο της Βεργίνας
twitter

Σε παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών προβαίνουν, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, οι βόρειοι γείτονές μας, καπηλευόμενοι τα εμπορικά σήματα που αφορούν στον όρο «Μακεδονία».

Έπειτα από την πρόκληση στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο με το «Macedonia Timeless», που προκάλεσε την άμεση παρέμβαση της ελληνικής πρεσβείας, η γειτονική χώρα ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην έκθεση κρασιού Prowein στο Ντίσελντορφ στις 17 – 19/03/2019 υπό την αιγίδα του οργανισμού «Assocation Wines of Macedonia».

Η συγκεκριμένη Ένωση υποστηρίζει, μάλιστα, πως διαθέτει «παράδοση 2.000 ετών στο κρασί», με στόχο την αναγνώριση και προώθηση του brand name «Οίνος Μακεδονία».

Και, σαν να μην φτάνει αυτό, στον ιστότοπο της συγκεκριμένης Ένωσης Οινοπαραγωγών της γείτονος, απεικονίζεται αμφορέας που φέρει τον Ήλιο της Βεργίνας.

Γεγονός που αποτελεί παραβίαση του άρθρου 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών καθώς οι γείτονές μας οικειοποιούνται μια εμπορική ονομασία, η οποία προφανώς δεν τους ανήκει.

Υπενθυμίζεται, στο σημείο αυτό, πως το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών προβλέπει την κατοχύρωση του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας, της κουλτούρας και της κληρονομιάς της Ελλάδας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παράλληλα, ορίζει ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει τη δική της ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από εκείνα της ελληνικής πλευράς.

;

Τι ισχυρίζεται η Ένωση «Wines of Macedonia»

Ωστόσο, η προκλητική ανάρτηση της οινοπαραγωγού ένωσης της γείτονος δεν είναι παρά η «κορυφή του παγόβουνου».

Η ιστοσελίδα της ισχυρίζεται πως σκοπός της είναι «η υποστήριξη του έργου των οινοπαραγωγών της Μακεδονίας», «η προώθηση της ποιότητας και της εικόνας του μακεδονικού κρασιού σε όλο τον κόσμο», ενώ παραθέτει και δήθεν ιστορικά στοιχεία, για τους επισκέπτες της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού.

Γράφει χαρακτηριστικά ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μια αρχαία βιβλική χώρα, γεωγραφικά τοποθετημένη στο κεντρικό τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου στην Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

«Παρόλο που η Μακεδονία είναι ένα νέο κράτος που έγινε ανεξάρτητο το 1991, οι ρίζες της τρέχουν βαθιά στην ιστορία. Το όνομα "Μακεδονία" είναι στην πραγματικότητα το παλαιότερο όνομα χώρας στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πολιτισμός άνθησε στην Μακεδονία μεταξύ 7000 και 3500 π.Χ. Η Μακεδονία βρίσκεται στο κέντρο των νότιων Βαλκανίων, βόρεια της αρχαίας Ελλάδας, ανατολικά της Ιλλυρίας και δυτικά της Θράκης. Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν ένα έθνος, εθνικά, γλωσσικά και πολιτιστικά διαφορετικό από τους γείτονές τους», αναφέρει η σκοπιανή Ένωση Οινοπαραγωγών «Wines of Macedonia».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ