ΚΟΣΜΟΣ

Ο «πόλεμος των drones» πάνω από το Αιγαίο

Ο «πόλεμος των drones» πάνω από το Αιγαίο
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Σμήνος από μικρά και φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατακλύζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», η τουρκική εφημερίδα «Yeni Şafak» κυκλοφόρησε στις 2 Μαρτίου µε κεντρικό πρωτοσέλιδο θέµα στο πλαίσιο του οποίου υποστηρίζεται ότι «η χρήση µη επανδρωµένων αεροσκαφών από το τουρκικό πολεµικό ναυτικό άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο».

«Το πολεµικό ναυτικό, το οποίο ελέγχει το Αιγαίο, ενίσχυσε τη δύναµή του στην περιοχή µε τη χρήση µη επανδρωµένων αεροσκαφών» αναφέρει το δηµοσίευµα, η συντάκτρια του οποίου κατηγορεί την Ελλάδα ότι «έχει παραβιάσει πολλές φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο µε µη επανδρωµένα αεροσκάφη τύπου “Heron”», τα οποία έχει νοικιάσει από το Ισραήλ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδα, η Τουρκία έχει σήµερα στην επιχειρησιακή της διάθεση περίπου 75 µη επανδρωµένα αεροσκάφη, άλλα από τα οποία είναι τύπου «Bayraktar» και άλλου τύπου «ANKA».

Και τα δύο κατασκευάζονται στην Τουρκία: τα µεν «Bayraktar» από την ιδιωτική εταιρεία Baykar Makina, που ανήκει στον γαµπρό του Τούρκου προέδρου, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, τα δε «ANKA» από την κρατική Turkish Aerospace Industries (ΤΑΙ ή TUSAŞ).

Και οι δύο τύποι drones φέρουν ή δύνανται να φέρουν πυραύλους, ενώ ειδικά τα «Bayraktar», που είναι περισσότερα σε αριθµό (52 από τα οποία τα 34 ανήκουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάµεις, τα 12 στη στρατοχωροφυλακή/Jandarma και τα 6 στην αστυνοµία), έχουν δοκιµαστεί και σε συνθήκες πολέµου, κατά των Κούρδων στο Αφρίν της Βόρειας Συρίας.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, τέτοιου τύπου αεροσκάφη θα µπορούσαν να λειτουργήσουν ακόµη και ως «δόλωµα», προκαλώντας την ελληνική αεράµυνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ