ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο

Brexit: Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο
AP Photo/Matt Dunham

Οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν μέσα στην ημέρα για το εάν θα επικυρώσουν την τροποποιημένη συμφωνία αποχώρησης -στην οποία κατέληξαν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ- μόλις 17 ημέρες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρητικά αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Οι νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για το Brexit που εξασφάλισε η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπονομεύουν το backstop ή την εφαρμογή του στο να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο στην ιρλανδική νήσο», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

«Δεν ανοίγει εκ νέου τη συμφωνία αποχώρησης ούτε υπονομεύει το backstop ή την εφαρμογή του. Προβλέπει ότι θα εργαστούμε από κοινού καλή τη πίστη επιδιώκοντας μια μελλοντική σχέση που διασφαλίζει ότι πληρούνται οι στόχοι του πρωτοκόλλου, ιδιαίτερα η ανάγκη να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο», συνέχισε ο Βαράντκαρ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι η συμφωνία αποχώρησης θα περάσει τώρα από τη Βουλή των Κοινοτήτων», τόνισε.

Οι Βρετανοί βουλευτές ενημερώθηκαν ότι ο κοινός μηχανισμός που συμφώνησαν η Μέι και ο Γιούνκερ «μειώνει τον κίνδυνο» το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει παγιδευμένο στο backstop.

«Αυτές οι αμφιβολίες και φόβοι μπορούν τώρα να παραμεριστούν», δήλωσε ο Βαράντκαρ. Δήλωσε ότι ενώ ο μηχανισμός αυτός δεσμεύει την ΕΕ να διερευνήσει τις εναλλακτικές για το backstop --στην περίπτωση που δεν συναφθεί μια μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο με ικανοποιητικό και έγκαιρο τρόπο-- δεν θέτει εν αμφιβόλω το γεγονός ότι το backstop θα εφαρμοστεί, εκτός κι αν και έως ότου τέτοιου είδους ρυθμίσεις συμφωνηθούν.

«Με πολλούς τρόπους το Brexit ήταν ένα μαύρο σύννεφο…Μια θετική ψηφοφορία σήμερα το βράδυ μπορεί να απομακρύνει αυτό το σύννεφο και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία στη Βρετανία, την Ιρλανδία και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Βαράντκαρ.

Με τη σειρά της η επικεφαλής του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) δήλωσε ότι η απόφαση για το εάν θα γίνουν δεκτές οι εγγυήσεις που εξασφάλισε η Τερέζα Μέι από την ΕΕ είναι μια καθοριστική στιγμή στη διαδικασία του Brexit, σύμφωνα με το ιρλανδικό δίκτυο RTE.

Η Αρλίν Φόστερ «θα μιλήσει στην Τερέζα Μέι αργότερα», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter η ανταποκρίτρια του RTE στο Λονδίνο Φιόνα Μίτσελ.

«Η κα Φόστερ λέει ότι πρέπει να ληφθούν πολύ μεγάλες αποφάσεις και αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή. Οι αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας», σύμφωνα με την ανάρτησή της.

Καθυστέρηση στην ψηφοφορία;

Παράλληλα, δύο μέλη του βορειοϊρλανδικού κόμματος που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι αναφέρθηκαν στην πιθανότητα να καθυστερήσει η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία του Brexit, εάν χρειάζεται περισσότερος χρόνο για να εξεταστούν με λεπτομέρεια οι εγγυήσεις που διασφαλίστηκαν από την ΕΕ.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Τζέφρι Ντόναλντσον δήλωσε στο ιρλανδικό δίκτυο RTE ότι το κόμμα δεν έχει καταλήξει ακόμα σε οριστική απόφαση για το πώς θα ψηφίσει, αλλά ότι μια καθυστέρηση «θα μπορούσε να είναι μια επιλογή που ίσως να θέλει να εξετάσει το κοινοβούλιο».

Ο Σάμι Γουίλσον, επίσης βουλευτής του κόμματος, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC Radio Ulster:

Νομίζω ότι εάν η κυβέρνηση θέλει να εξετάσει σε βάθος τη συμφωνία…τότε μία από τις επιλογές που έχει είναι να αναβάλει τη σημερινή ψηφοφορία. Δεν θα ήμασταν αντίθετοι σε αυτό.

Αισιόδοξος για την ψηφοφορία ο Κουρτς

Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι η ΕΕ έχει κινηθεί προς την κατεύθυνση της βρετανίδας πρωθυπουργού έχοντας δώσει επιπλέον διαβεβαιώσεις για το Brexit και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της πλειοψοφίας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός, εξασφάλισε από την ΕΕ «νομικές διαβεβαιώσεις» οι οποίες εκτιμά ότι θα πείσουν τους βρετανούς βουλευτές να δώσουν το πράσινο φως στη σημερινή ψηφοφορία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ελπίζω ότι αυτό το ομολογουμένως μικρό, αλλά ωστόσο επιτευχθέν βήμα μπορεί να βοηθήσει την Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει την απαιτούμενη υποστήριξη στο κοινοβούλιο γιατί τότε θα μπορούμε να αποφύγουμε ένα σενάριο της εξόδου χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Κουρτς στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό DLF. «Οτιδήποτε άλλο θα μας φέρει επικίνδυνα κοντά στην προθεσμία του Brexit χωρίς να υπάρχει ένα σενάριο για τακτική έξοδο της χώρας από την ΕΕ», είπε ο Κουρτς.

Οι ελπίδες έγκρισης της συμφωνίας οδήγησαν σε αύξηση των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης με υψηλότερο αξιόχρεο αυξήθηκαν σήμερα, καθώς οι ελπίδες ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μπορεί να είναι κοντά στην εξασφάλιση έγκρισης της συμφωνίας της για το Brexit, περιόρισαν τη ζήτηση για τα στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Αν και δεν ήταν σαφές εάν αυτό θα ήταν αρκετό για να εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική στήριξη της συμφωνίας αργότερα σήμερα, η πρόοδος ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα, οδηγώντας σε άνοδο τη βρετανική λίρα και τα χρηματιστήρια.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 0,09% - κινούμενη μακριά από τα χαμηλά επίπεδα δύο και πλέον ετών που είχε υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία χαλάρωσε τη νομισματική πολιτική της. Άνοδο 1-2 μονάδων βάσης σημείωναν οι αποδόσεις των άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης με υψηλό αξιόχρεο.

Το Brexit, μαζί με τις εμπορικές εντάσεις, επέτεινε την ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες. Η άρση ορισμένων από τους μεγάλους κινδύνους θα ξεκαθάριζε σημαντικά τις προοπτικές, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Στα σημερινά τους επίπεδα, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων είναι χαμηλότερες κατά 19 μονάδες βάσης από τα υψηλά του Ιανουαρίου και 50 μονάδες βάσης πιο κάτω από τα επίπεδα των αρχών Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ