ΚΟΣΜΟΣ

«Πέφτει» ο τελευταίος θύλακας του ISIS

«Πέφτει» ο τελευταίος θύλακας του ISIS
AP Photo/Maya Alleruzzo

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος είναι έτοιμο να ηττηθεί στον τελευταίο του θύλακα στη Συρία μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας, με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να ανακοινώνουν ότι η επιχείρηση για την ανακατάληψη της περιοχής έχει ολοκληρωθεί.

Ο πολιορκούμενος θύλακας του Μπαγούζ στη επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ της ανατολικής Συρίας είναι το τελευταίο κομμάτι γης που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές στη χώρα.

«Η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί, όμως χρειάζεται λίγος περισσότερος χρόνος για να τελειώσει και πρακτικά επί του πεδίου», δήλωσε ο Κίνο Γκάμπριελ εκπρόσωπος των SDF.

Ο θύλακας έγινε στόχος ρουκετών στη διάρκεια της νύχτας, με πυρκαγιές να μαίνονται στο εσωτερικό του. Οι SDF ανακοίνωσαν ότι 38 τζιχαντιστές έχουν σκοτωθεί, και πλέον από το πρωί τα όπλα έχουν σιγήσει, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.

Οι SDF πολιορκούν εδώ και εβδομάδες το Μπαγούζ όμως έχουν αναβάλει επανειλημμένα την τελευταία τους επίθεση προκειμένου να μπορέσουν πρώτα να απομακρυνθούν οι άμαχοι, πολλοί εκ των οποίων είναι σύζυγοι και παιδιά των μαχητών του ISIS. Η αραβοκουρδική συμμαχία ξεκίνησε και πάλι την επιχείρησή της την Κυριακή.

Ωστόσο σε βίντεο που ανήρτησε στους ιστότοπούς του το ISIS το βράδυ της Δευτέρας, καλεί τους τζιχαντιστές που βρίσκονται στο χωριό Μπαγούζ να επιδείξουν «επιμονή», εκτιμώντας ότι «η μάχη δεν έχει τελειώσει».

Το βίντεο που αναρτήθηκε στη εφαρμογή αποστολής μηνυμάτων Telegram παρουσιάζει τις εκκλήσεις τεσσάρων ανδρών που εμφανίζονται ως τζιχαντιστές με φόντο εικόνες από το Μπαγούζ.

«Αν και είχαμε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και παρόλο που μας δεν μένουν παρά λίγα χιλιόμετρα και ισχυρίζονται ότι έχουμε χάσει (…) ο Θεός έχει άλλα κριτήρια», δηλώνει ένας από τους άνδρες που φορά μια μαυρόασπρη παλαιστινιακή μαντίλα και παρουσιάζεται με το όνομα Αμπού Άμπντελ Άτιμ.

«Έκλεισαν τους δρόμους και μας πολιορκούν, όμως ο δρόμος του Θεού είναι ανοικτός (…) η μάχη δεν έχει τελειώσει», συνεχίζει περιστοιχισμένος από δύο άλλους άνδρες που φορούν μαυροκόκκινες παλαιστινιακές μαντίλες και ένα παιδί που φορά ένα πράσινο φούτερ με κουκούλα.

Το βίντεο αναφέρει ως ημερομηνία την «Ραζάμπ 1440», η οποία ξεκινά την Παρασκευή σύμφωνα με το ισλαμικό ημερολόγιο και άρα είναι προχρονολογημένο, ενώ δεν διευκρινίζεται η ημέρα που μαγνητοσκοπήθηκε.

«Μην φοβάστε», καταλήγει στη συνέχεια ένας άλλος άνδρας που φορά κουκούλα απευθυνόμενος «σε όλους τους μουτζαχεντίν».

Οι ομιλίες του διακόπτονται από τον ήχο μακρινών εκρήξεων, ενώ το βίντεο δείχνει εικόνες από τη διανομή σούπας σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό του ISIS, αλλά και άνδρες, γυναίκες και παιδιά να περιφέρονται μεταξύ των σκηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ