ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγικό Boeing 737 Max με προορισμό το Τελ Αβίβ επέστρεψε στην Στοκχόλμη

Νορβηγικό Boeing 737 Max με προορισμό το Τελ Αβίβ επέστρεψε στην Στοκχόλμη
AP Photo/Jason Redmond

Ένα Νορβηγικό Boeing 737 Max με προορισμό το Τελ Αβίβ, εξετράπη στη Στοκχόλμη, την ώρα που πληθαίνουν οι χώρες που καθηλώνουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους μετά τις δύο συντριβές αεροπλάνων της Lion Air και της Ethiopian Air. 

Δεν έχει διευκρινιστεί αν το αεροσκάφος παρουσίασε κάποιο πρόβλημα ή επηρεάστηκε από την απαγόρευση που επιβάλουν η μία χώρα μετά την άλλη.

Τελευταίο ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο που αποφάσισε την απαγόρευση πτήσεων των εν λόγω αεροσκαφών από και προς τη χώρα μέχρι να διασφαλιστεί πως δεν είναι επικίνδυνα.

Οι υπόλοιπες χώρες που «καθηλώνουν» τα Boeing 737 Max

  1. Κίνα: Η Κινεζική Υπηρεσία Αεροπορίας ζήτησε από τις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες να διακόψουν τις πτήσεις των Boeing 737 Max 8 μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση από τις αμερικανικές αρχές και την Boeing ότι έχουν ληφθεί μέτρα που διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των πτήσεων. Μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που διαθέτουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους είναι οι Air China, Hainan Airlines και Shanghai Airlines.
  2. Ινδονησία: Οι ινδονησιακές αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν προσωρινά τις πτήσεις των αεροσκαφών αυτών που ανήκουν στις εταιρείες Lion Air και Garuda.
  3. Νότια Κορέα: Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε την καθήλωση των αεροσκαφών της Easter μέχρι την πραγματοποίηση των αναγκαίων ελέγχων.
  4. Μογγολία: Οι αρχές απαγόρευσαν την πτήση του 737 MAX 8 της Mongolian Airlines
  5. Σινγκαπούρη: Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται οι πτήσεις κάθε αεροσκάφους Boeing 737 Max, κίνηση που επηρεάζει τις εταιρείες SilkAir, China Southern Airlines, Garuda Indonesia, Shandong Airlines και Thai Lion Air.
  6. Μαλαισία: Οι αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν τις πτήσεις «μέχρι νεοτέρας».
  7. Βιετνάμ: Ο διευθυντής της υπηρεσίας ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας του Βιετνάμ Ντιν Βιέτ Θανγκ δήλωσε ότι οι βιετναμέζικες αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρησιμοποιήσουν αυτό το μοντέλο αεροσκάφους της Μπόινγκ. Ο ίδιος είπε ότι η Υπηρεσία αποφάσισε να μην χορηγήσει άδεια πτήσης σε Boeing 737 Max μέχρι να αποσαφηνιστεί η αιτία του δυστυχήματος και μέχρι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας να ανακοινώσει ποιά μέτρα πρόκειται να λάβει.
  8. Νότια Κορέα: Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε την καθήλωση των αεροσκαφών της Easter μέχρι την πραγματοποίηση των αναγκαίων ελέγχων.
  9. Μεξικό: Ο μεξικανικός αερομεταφορέας Aeroméxico ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις των έξι αεροσκαφών Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει στον στόλο του ωσότου να λάβει σαφείς πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για τη συντριβή αεροπλάνου της Ethiopian Airlines.
  10. Αργεντινή: H αεροπορική εταιρεία της Αργεντινής Aeorlineas Argentinas ανακοίνωσε «την προσωρινή αναστολή της εμπορικής εκμετάλλευσης» των πέντε Boeing 737 MAX 8 που διαθέτει.
  11. Ινδία: Οι αρχές έχουν επιβάλει επιπλέον μέτρα ασφαλείας στις ομάδες συντήρησης εδάφους και στο πλήρωμα τωαεροσκαφών. Δύο ινδικές εταιρείες χρησιμοποιούν το Boeing 737 MAX 8: η Spicejet (12 αεροσκάφη) και η Jet Airways (5 αεροσκάφη), όμως η εταιρεία αυτή έχει διαβεβαιώσει ότι κανένα από τα συγκεκριμένα αεροπλάνα δεν είναι σε λειτουργία αυτή την περίοδο.
  12. Ομάν: Μέσω Twitter οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αναστέλλονται προσωρινά οι πτήσεις των Boeing 737 MAX 8 «μέχρι νεοτέρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ