ΚΟΣΜΟΣ

«Χωρίς εμβόλιο δεν έχει σχολείο» λέει η ιταλική κυβέρνηση

«Χωρίς εμβόλιο δεν έχει σχολείο» λέει η ιταλική κυβέρνηση
EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Μόνο όσα παιδιά είναι πλήρως εμβολιασμένα θα μπορούν πλέον να πηγαίνουν σχολείο στην Ιταλία, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα.

Μάλιστα, οι γονείς παιδιών ηλικίας 6 έως 16 ετών θα πρέπει να προσκομίσουν και σχετικά έγγραφα που να αποδεικνύουν τον εμβολιασμό του παιδιού τους. Σε διαφορετική περίπτωση -εάν δεν έχουν φροντίσει να κάνουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα εμβόλια-κινδυνεύουν ακόμα και με πρόστιμο έως 500 ευρώ, προκειμένου εκείνα να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματα.

Για όσα παιδιά κάτω των έξι ετών δεν έχουν εμβολιαστεί, οι υπεύθυνοι των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων θα μπορούν να τα απορρίπτουν από την τάξη.

Η εφαρμογή του νόμου έρχεται έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε μια περίοδο που τα κρούσματα ιλαράς στη χώρα παρουσιάζουν αύξηση.

Σύμφωνα με τον λεγόμενο νόμο Lorenzin, που πήρε το όνομά του από την πρώην υπουργό Υγείας που τον εισήγαγε, τα παιδιά πρέπει να κάνουν μια σειρά υποχρεωτικών εμβολίων πριν παρακολουθήσουν το σχολείο. Συμπεριλαμβάνεται εμβολιασμός για ανεμοβλογιά, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Ιταλίας, Γιούλια Γκρίλο, τα πράγματα είναι πλέον απλά: «Χωρίς εμβόλιο δεν έχει σχολείο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ