ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Γερμανία: Σειρά απειλητικών mail κατά πολιτικών, δημοσιογράφων και δικηγόρων

Συναγερμός στη Γερμανία: Σειρά απειλητικών mail κατά πολιτικών, δημοσιογράφων και δικηγόρων
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Michael Probst

Μια σειρά απειλητικών, ανώνυμων mail που έχουν ως αποστολέα την οργάνωση «Εθνοσοσιαλιστική Επίθεση» έχουν προκαλέσει την κινητοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας της Γερμανίας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με την εφημερίδα και τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό NDR, έχουν ήδη σταλεί περισσότερα από 100 mail από διάφορους λογαριασμούς, όμως με αντίστοιχα μηνύματα και λεξιλόγιο, κάτι που κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι σχετίζονται μεταξύ τους.

Τα θύματα αναφέρονται ονομαστικά και μέχρι στιγμής τέτοια mail έχουν λάβει πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας, ακόμη και η τραγουδίστρια Χελένε Φίσερ, η οποία μίλησε κατά της ξενοφοβίας στη διάρκεια συναυλίας, που πραγματοποιήθηκε μετά τις ρατσιστικές ταραχές στο Κέμνιτς τον Σεπτέμβριο.

Οι απειλές που εξαπολύει η οργάνωση «Εθνοσοσιαλιστική Επίθεση» (ή «NSU 2.0» ή «Βέρμαχτ») δεν υλοποιούνται ποτέ, τονίζουν οι ερευνητές.

Κάποιες φορές οι αποστολείς των mail ισχυρίζονται ότι έχουν τοποθετήσει βόμβες, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung. Για τον λόγο αυτό εκκενώθηκε τη Δευτέρα ο κεντρικός σταθμός του Λούμπεκ.

Από τον Δεκέμβριο έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 15 προειδοποιήσεις με αποστολέα την «Εθνοσοσιαλιστική Επίθεση» για την τοποθέτηση βόμβας, μεταξύ άλλων, σε δικαστήρια του Μονάχου, το γραφείο του εισαγγελέα της Φρανκφούρτης αλλά και στο αεροδρόμιο του Αμβούργου.

Αν και μέχρι στιγμής οι απειλές ήταν ψεύτικες, οι αρχές εξακολουθούν να τις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους κυρίως εξαιτίας της ιδιαίτερα απειλητικής φρασεολογίας που περιέχουν.

Συγκεκριμένα στο απειλητικό mail που εστάλη στη βουλευτίνα Μαρτίνα Ρένερ, του Die Linke, την Τρίτη αναφέρεται ότι η οργάνωση σκοπεύει να στείλει και άλλες επιστολές- βόμβες, αλλά και «να εκτελέσει πολίτες στη μέση του δρόμου».

Μάλιστα οι αποστολείς, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, ισχυρίζονται ότι διαθέτουν πιστόλια, επιθετικά τουφέκια αλλά και βιολογικά όπλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ