ΚΟΣΜΟΣ

Αιχμές κατά της κυβέρνησης από τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης

Αιχμές κατά της κυβέρνησης από τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης
Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Basin Foto Ajansi/LightRocket via Getty Images/Ideal Images

Η Τουρκία βιώνει σήμερα μια από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην σύγχρονη ιστορία της, δήλωσε στην καταληκτική ομιλία του για το 2015 προς τα μέλη του κόμματός του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

«Σήμερα, η Τουρκική Δημοκρατία βιώνει μια από τις πιο χειρότερες κρίσεις. Έχουμε εισέλθει σε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ που αναδημοσιεύει τις δηλώσεις του στην εφημερίδα Hürriyet.

Κατά τον Κιλιτσντάρογλου, τα πέντε πιο βασικά ζητήματα στα οποία η Τουρκία πρέπει να λειτουργήσει πιο αποφασιστικά είναι:

«Τρομοκρατία, οικονομία, παιδεία, κοινωνική ειρήνη και κράτος δικαίου».

Ο Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε το 2015 ως πολύ σημαντικό για την πολιτική ιστορία της Τουρκίας, ενώ μιλώντας για την τρομοκρατική απειλή, έκανε λόγο για τους περίπου 400 Τούρκους πολίτες που έπεσαν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων τους τελευταίους έξι μήνες.

«Ανάμεσα στις δύο εκλογές, περίπου 400 συμπολίτες μας έπεσαν θύματα της τρομοκρατίας. Η κοινωνική ειρήνη υπονομεύεται, το κράτος δικαίου παραβιάζεται και δικαιοσύνη δεν υπάρχει. Μια πολιτική δύναμη, που κυβερνά επί 13 χρόνια, οδήγησε τη χώρα σε αυτό το σημείο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Υποστηρίζοντας ότι στην Τουρκία δεν απονέμεται δικαιοσύνη, ο ηγέτης του CHP τόνισε δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της ζωής και της ιδιοκτησίας των πολιτών.

«Δημοσιογράφοι οδηγούνται στη φυλακή, μόνο και μόνο διότι έγραψαν ακριβή ρεπορτάζ. 32 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή, υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει νόμος; Ποιο κράτος δικαίου; Υπάρχει ο κανόνας των ηγεμόνων, αλλά όχι του δικαίου», υποστήριξε αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη λογοκρισία που... ζει και βασιλεύει στη συγκεκριμένη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ