ΚΟΣΜΟΣ

Έλληνας πρόξενος στο Ουέλινγκτον: Αισθητή η παρουσία των ακροδεξιών τα τελευταία χρόνια

Έλληνας πρόξενος στο Ουέλινγκτον: Αισθητή η παρουσία των ακροδεξιών τα τελευταία χρόνια
AP Photo/Mark Baker

Μιλώντας στο CNN Greece ο επίτιμος πρόξενος στη Νέα Ζηλανδία, Γιώργος Νεονάκης, μίλησε για τους Έλληνες ομογενείς, το προφίλ του δράστη του μακελειού στο Κράιστσερτς αλλά και την «αισθητή παρουσία των ακροδεξιών τα τελευταία χρόνια».

«Το μόνο θετικό σημείο αυτή τη στιγμή, όσον αφορά την ελληνική κοινότητα στο Κράιστερτς, πως ευτυχώς δεν έχουμε ούτε ένα ελληνικό όνομα, ούτε στους καταλόγους των τραυματισμένων, ούτε σε εκείνον των δολοφονηθέντων» τόνισε ο κ Νεονάκης, ο οποίος εκτιμά τον αριθμό των Ελλήνων στην Νεοζηλανδική πόλη περίπου στους 700.

Ερωτηθείς για τον δράστη, ο κ Νεονάκης σημείωσε πως «κανείς δεν τον ήξερε μέχρι πριν από δύο ημέρες, όταν ανάρτησε βίντεο με ό,τι ήθελε να κάνει».

Όπως υπογράμμισε ο κ Νεονάκης, οι νόμοι περί οπλοκατοχής μόνο χαλαροί δεν είναι, αναφέροντας πως «η Νέα Ζηλανδία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχεις το δικαίωμα να έχεις στην κατοχή σου οποιοδήποτε πυροβόλο όπλο εκτός από αυτόματο, τη στιγμή που ανήκεις σε ένα κλαμπ. Οι νόμοι εδώ είναι πάρα πολύ σκληροί ως προς την οπλοκατοχή».

Ωστόσο, εστίασε αλλού την προσοχή του, λέγοντας πως το μεγάλο ζήτημα στη Νέα Ζηλανδία είναι πως «τα τελευταία δύο τρία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η παρουσία των ακροδεξιών», με θύματα κυρίως «ξένους μουσουλμάνους», αν και διευκρίνισε πως το φαινόμενο προς το παρόν περιορίζεται σε περιστατικά ρατσιστικής λεκτικής παρενόχλησης κι όχι βίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ