ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Γερμανία και Γαλλία περιμένουν την πρόταση της Μέι

Brexit: Γερμανία και Γαλλία περιμένουν την πρόταση της Μέι
(AP Photo/Darko Vojinovic)

Το Λονδίνο πρέπει να προτείνει μία λύση για την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την απόρριψη τόσο της συμφωνίας διαζυγίου της Τερέζα Μέι όσο και της εκδοχής του σκληρού Brexit, και την ψήφιση τροπολογίας με την οποία θα ζητηθεί παράταση της διαδικασίας αποχώρησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Είναι πλέον σαφές ότι τα επόμενα στάδια, η επόμενη πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτό, πρέπει να προέρχονται από την Βρετανία», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ωστόσο, θέλησε να τονίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε επί της αρχής ένα Brexit άνευ συμφωνίας, που θα απειλούσε με χαώδεις συνέπειες την βρετανική αλλά και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διατυπώσει επίσημο αίτημα για την αναβολή του Brexit, που επρόκειτο να γίνει την 29η Μαρτίου, την ώρα που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ψήφισαν υπέρ της καθυστέρησης της βρετανικής εξόδου.

Το Λονδίνο οφείλει να παρουσιάσει μία «σαφή» πρόταση για το Brexit μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 21ης και 22ας Μαρτίου, ανακοίνωσε με τη σειρά της η γαλλική προεδρία.

«Χωρίς σαφήνεια, δεν υπάρχει λύση», αναφέρεται και στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία το Λονδίνο έχει να επιλέξει ανάμεσα στην έγκριση του σχεδίου της πρωθυπουργού, ενός «εναλλακτικού σαφούς και νέου» σχεδίου συμφωνίας και μίας εξόδου άνευ συμφωνίας από την ΕΕ η οποία επιβάλλεται «εάν δεν υπάρξει εφικτή εναλλακτική λύση».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, που έχει εισπράξει αλυσιδωτές ήττες στο κοινοβούλιο, πρέπει να παρουσιάσει αίτηση για αναβολή του Brexit στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς εξέταση. Για να γίνει δεκτή, πρέπει να εξασφαλίσει την ομόφωνη υποστήριξη των 27 άλλων κρατών-μελών.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ