ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Διαλύθηκε η μεγάλη διαδήλωση μετά τα επεισόδια - Νέο «ραντεβού» τη Δευτέρα

Σερβία: Διαλύθηκε η μεγάλη διαδήλωση μετά τα επεισόδια - Νέο «ραντεβού» τη Δευτέρα
AP Photo/Darko Vojinovic

Στην γενική αστυνομική διεύθυνση μεταφέρθηκε ο κύριος όγκος διαδηλωτών στο Βελιγράδι όπου έδωσαν διορία μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας για να απελευθερωθούν οι 7 συλληφθέντες των επεισοδίων ενώ στη συνέχεια διαλύθηκαν, περίπου στις 18.00 τοπική ώρα.

Την ίδια ώρα πληροφορίες θέλουν ένας νεαρός συλληφθέντας να μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας τουλάχιστον δύο αστυνομικοί ζήτησαν ιατρική βοήθεια.

Λίγο πριν διαλυθούν, ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος Bosko Obradovic απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους στην αστυνομική διεύθυνση από ένα φορτηγό και έδωσε διορία μέχρι τις 15.00 της Δευτέρας (τοπική ώρα) για να απελευθερωθούν οι συλληφθέντες, διαφορετικά «θα επιστρέψουμε πιο δυνατά. Είναι το τέλος τους, ανήκουν στο παρελθόν» όπως είπε αναφερόμενος στον πρόεδρο Vucic. Τόνισε πως εκείνος και οι υπόλοιποι πολιτικοί της αντιπολίτευσης είναι υπεύθυνοι για την εισβολή στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης και κάλεσε την αστυνομία να συλλάβει εκείνους. Απαντώντας στην δήλωση του προέδρου ότι υποστηρικτές του είναι έτοιμοι από όλη τη χώρα να μαζευτούν στο Βελιγράδι, σημείωσε πως «εκείνος θέλει εμφύλιο, εμείς δεν θα ακολουθήσουμε».

Νωρίτερα, οι αστυνομικές αρχές επέτρεψαν στους γονείς των συλληφθέντων να τους δουν μέσα στο αστυνομικό μέγαρο. Οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης από επτά έως 30 ημέρες. Πληροφορίες θέλουν ένας άνδρας που συνελήφθη στο σπίτι του να καταδικάστηκε με κατεπείγοντες διαδικασίες σε επτά μέρες φυλάκιση.

Στη συνέντευξη τύπου ο Σέρβος πρόεδρος αποκάλεσε τους πολιτικούς του αντιπάλους φασίστες, κλέφτες και χούλιγκαν σημειώνοντας πως εκείνος θα υπερασπιστεί το νόμο και την τάξη στη χώρα.

Ο Vucic αποχώρησε από το προεδρικό μέγαρο, αργά το απόγευμα, όταν πλέον οι διαδηλωτές έλυσαν την πολιορκία του κτηρίου και αποχώρησαν. Ο Σέρβος πρόεδρος βγήκε από την κεντρική έξοδο του κτηρίου και καθώς κατευθύνονταν προς το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο χαιρετούσε και χαμογελούσε κάποιους διαδηλωτές οι οποίοι παρέμειναν έξω από το προεδρικό και τον αποδοκίμαζαν.

Ο πρόεδρος της Σερβίας κατά την διάρκεια που οι διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο και τον κρατούσαν αποκλεισμένο μέσα, ανάρτησε στο Instagram φωτογραφία, όπου φαίνεται να παίζει σκάκι με τον ΥΠ.ΕΣ. Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς, με το σχόλιο: «Στιγμές χαλαρότητας πριν τον απογευματινό φόρτο εργασίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ