ΚΟΣΜΟΣ

Ένα βήμα πριν η ΕΕ «παραδώσει» τη Μεσόγειο στους διακινητές

Ένα βήμα πριν η ΕΕ «παραδώσει» τη Μεσόγειο στους διακινητές
AP Photo/Nicolae Dumitrache

Λίγες μέρες «ζωής» φαίνεται πως έχει ακόμα η ευρωπαϊκή, ναυτική επιχείρηση Σοφία, για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών στη Μεσόγειο καθώς η ασυμφωνία των μελών της ΕΕ την τερματίζει στις 31 Μαρτίου.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε πως «η επιχείρηση Σοφία θα χρειαστεί να εγκαταλειφθεί, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται, δυστυχώς» εκφράζοντας την ελπίδα της «να επιτευχθεί μια συμφωνία» όμως «δεν διαπιστώνω καμία κινητικότητα».

Η εντολή της επιχείρησης ανανεώθηκε τον Δεκέμβριο για άλλους τρεις μήνες, έως τις 31 Μαρτίου 2019 ενώ η Γερμανία έχει ήδη αναστείλει την συμμετοχή της.

Υπό ιταλική διοίκηση, το αρχηγείο επιχειρήσεων βρίσκεται στη Ρώμη και το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στις επιχειρήσεις που διεξάγονται στα ανοικτά της Λιβύης.

Το μέλλον της επιχείρησης της ΕΕ παραμένει εδώ και μήνες αβέβαιο δεδομένου του αδιεξόδου που έχει δημιουργήσει η επιμονή της ιταλικής κυβέρνησης να αλλάξει η εντολή της επιχείρησης προκειμένου να διασφαλιστεί πως οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα θα κατανέμονται μεταξύ των χωρών της ΕΕ αντί να μεταφέρονται κατά κύριο λόγο σε ιταλικά λιμάνια.

Η Επιχείρηση Σοφία πήρε το όνομά της από ένα κοριτσάκι από τη Σομαλία (φωτό που ακολουθεί) που γεννήθηκε πάνω στη γερμανική φρεγάτα Schleswig-Holstein τον Αύγουστο του 2015.

Capture.JPG

Βασική αποστολή της είναι να συμβάλλει στην προσπάθεια της ΕΕ να διαταράξει το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών μεταναστών και των ασκούντων εμπορία ανθρώπων στο νότιο τμήμα της Κεντρικής Μεσογείου. Η επιχείρηση επωμίζεται επίσης υποστηρικτικά καθήκοντα. Εκπαιδεύει την ακτοφυλακή και το πολεμικό ναυτικό της Λιβύης και παρακολουθεί τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης, συμβάλλοντας παράλληλα στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Επιπλέον, η επιχείρηση διεξάγει δραστηριότητες επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών για την παράνομη διακίνηση εξαγωγών πετρελαίου από τη Λιβύη, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά συνέπεια, η επιχείρηση συμβάλλει στις προσπάθειες της ΕΕ για την επιστροφή της σταθερότητας και ασφάλειας στη Λιβύη και για τη ναυτική ασφάλεια στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου.

«Η τύχη αυτής της επιχείρησης δεν έχει καθοριστεί ακόμα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις σχετικά με το εάν θα επιτραπεί στους μετανάστες να αποβιβάζονται σε μη μη-ιταλικά λιμάνια είναι ακόμα σε εξέλιξη μεταξύ των χωρών μελών. «Αν η Ιταλία αποφασίσει - δεδομένου ότι είναι η χώρα που διοικεί την Επιχείρησης Σοφία - να τη σταματήσει, εναπόκειται στην Ιταλία να λάβει την απόφαση αυτή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ