ΚΟΣΜΟΣ

Γκίντερ Έτινγκερ: «Ανησυχώ για αποσύνθεση της Ε.Ε»

Γκίντερ Έτινγκερ: «Ανησυχώ για αποσύνθεση της Ε.Ε»
Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της Ε.Ε εκφράζει ο γερμανός Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ καθώς, όπως δηλώνει, αν και η ΕΕ έχει μάθει να ξεπερνάει τις κρίσεις της: «αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που αποκτούν κυβερνήσεις ασταθείς ή λαϊκιστικές», γεγονός που μπορεί να επιφέρει την αποσύνθεση της Ένωσης.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild ο αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία, και μέλος του συντηρητικού κόμματος της Άγγελα Μέρκελ, αναγνωρίζει ότι η διεύρυνση της ΕΕ με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μετά την πτώση του «σιδηρού παραπετάσματος» έγινε «πολύ γρήγορα» και δεν ευνοεί σήμερα «την ικανότητα δράσης» της Ευρώπης σε κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό που προέκυψε πρόσφατα με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Χαρακτηρίζει, πάντως, τη διεύρυνση που έγινε τότε «δικαιολογημένη για πολιτικούς λόγους». Όσον αφορά στην Τουρκία, ο Έτινγκερ σημειώνει ότι «δεν θα υπάρξει ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, ίσως και κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις, πριν λίγες μέρες, των επικεφαλής πέντε από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς συνδέσμους της Γερμανίας οι οποίοι μιλούσαν για διάσπαση της Ευρώπης, εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών της προσφυγικής κρίσης και του αυξανόμενου εθνικισμού μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ