ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε το «ιερό τέρας» της ροκ που έκανε παγκοσμίως γνώστη τη «Μισιρλού»

Πέθανε το «ιερό τέρας» της ροκ που έκανε παγκοσμίως γνώστη τη «Μισιρλού»
AP Photo/Josh Anderson

Ο Ντικ Ντέιλ, ο Καλιφορνέζος μουσικός που επινόησε την κιθάρα σερφ και είχε επηρεάσει πολύ τους Beach Boys, τον Τζίμι Χέντριξ και τη χέβι μέταλ, πέθανε σε ηλικία 81 ετών, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Ο Ντέιλ -το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Ρισάρ Μονσούρ- έγινε γνωστός με το πασίγνωστο ελληνικό τραγούδι «Μισιρλού» ("Misirlou"), ως επικεφαλής του συγκροτήματος The Del Tones, στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Η «Μισιρλού» έγινε παγκοσμίως γνωστή ως μουσική των τίτλων της ταινίας του Κουέντιν Ταραντίνο «Pulp Fiction».

Ο θάνατός του, το Σάββατο 16 Μαρτίου, επιβεβαιώθηκε από έναν από τους πρώην ντράμερ του, τον Ντάστι Γουάτσον. Η αιτία του θανάτου του δεν έγινε γνωστή, ενώ συνέχιζε τις εμφανίσεις μέχρι πολύ πρόσφατα.

Ο Μπράιαν Γουίλσον, πρώην μέλος των Beach Boys, του απέτισε αμέσως φόρο τιμής γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Το παίξιμο τις κιθάρας του Ντικ είχε τεράστια επίδραση σε όλους εμάς».

Οι Beach Boys περιέλαβαν τη «Μισιρλού» στο άλμπουμ τους «Surfin' USA», το 1963. «Αναπαύσου εν ειρήνη Ντικ Ντέιλ - Πατέρα της κιθάρας σερφ. Σου οφείλουμε όλοι πολλά», έγραψε από την πλευρά του ο Μπράιαν Μέι, ο κιθαρίστας των Queen.

Ο Ντέιλ θεωρείται εκείνος που επινόησε το στυλ της κιθάρας σερφ, χαρακτηριστικό της οποίας είναι ο υψηλός ήχος και οι αντηχήσεις.

Είχε δουλέψει με τον μυθικό Λίο Φέντερ που κατασκεύαζε ηλεκτρικές κιθάρες, ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν ενισχυτές που να μπορούν να υποστηρίξουν εκκωφαντική ένταση ήχου, κάτι που του χάρισε το προσωνύμιο «πατέρας του χέβι μέταλ».

Καθώς ήταν και ο ίδιος ένας καλός σέρφερ, είχε περιγράψει την τεχνική του, σε μια συνέντευξη στους New York Times το 1994, ως ένα «στακάτο στιλ βαριού μυδραλιοβόλου», που παραπέμπει στη «δύναμη της Μητέρας Φύσης, της γης και του ωκεανού μας».

Ο Ντέιλ, Αμερικανός με καταγωγή από τον Λίβανο, γεννήθηκε το 1937 στη Βοστόνη και πέρασε την εφηβεία του στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ουσιαστικά ινστρουμένταλ, η μουσική σερφ -ένα υποείδος της τεράστιας αμερικανικής σκηνής ροκ- γνώρισε το απόγειό της στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με συγκροτήματα όπως οι Del Tones, Jan and Dean, The Ventures και κυρίως οι Beach Boys. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καλιφόρνια και την σερφ κουλτούρα της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ