ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Οι τρομοκράτες μιλούσαν στο κινητό και έστελναν sms την ώρα του μακελειού

Παρίσι: Οι τρομοκράτες μιλούσαν στο κινητό και έστελναν sms την ώρα του μακελειού
REUTERS/Vincent Kessler

Οι τζιχαντιστές σκόρπιζαν το θάνατο σε 130 αθώους πολίτες στο Παρίσι και παράλληλα, σε πραγματικό χρόνο, συντονίζονταν και ενημέρωναν ο ένας τον άλλον, για το μακελειό που προκάλεσαν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή, οι δράστες είχαν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ τους τόσο με τους συνεργούς τους στο Παρίσι όσο και στις Βρυξέλλες.

Ανάλογες αποκαλύψεις είχε κάνει και ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν μετά τις επιθέσεις στο θέατρο Μπατακλάν, σε καφετέριες και σε εστιατόρια και γύρω από το Σταντ ντε Φρανς.

Ανάλογες είναι και οι πληροφορίες της εφημερίδας Le Monde, η οποία αποκαλύπτει, ότι, οι τζιχαντιστές που βρίσκονταν έξω από το Σταντ ντε Φρανς και εκείνοι που άνοιξαν πυρ σε χώρους ψυχαγωγίας στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, ενημερώνονταν σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες οι μεν των δε. Παράλληλα, μέσω δύο διαφορετικών τηλεφώνων, ένα ή δύο πρόσωπα που είχαν παραμείνει στο Βέλγιο, αντάλλαζαν μηνύματα με τις τρεις ομάδες των επιτιθέμενων.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις του θανάτου

13 Νοεμβρίου - 22.01 ώρα Ελλάδας. Ένας άνδρας (πιθανότατα) ο Μπιλάλ Αντφί, Γάλλος υπήκοος γεννημένος στο Βέλγιο, βρίσκεται έξω από το Σταντ ντε Φρανς μαζί με άλλα δύο πρόσωπα. Επρόκειτο προφανώς για τους δύο καμικάζι, στα πτώματα των οποίων βρέθηκαν δύο πλαστά συριακά διαβατήρια. Τους τρεις άνδρες είχε αφήσει στο σημείο λίγο νωρίτερα ο Σαλά Αμπντεσλάμ.

Τηλεφωνικός αριθμός, που ανήκε μάλλον στον Μπιλάλ Αντφί, επικοινωνούσε τακτικά με ένα τηλέφωνο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες των επιθέσεων σε εστιατόρια και μπαρ. Ένας από τους δέκτες των κλήσεων ήταν και ο Βέλγος τζιχαντιστής Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ.

Ο Αντφί, δεν μιλούσε με τους άλλους δράστες – πρωταγωνιστές του μακελειού στο Παρίσι, αλλά, αντάλλασε επίσης μηνύματα με ένα τηλέφωνο στο Βέλγιο.

Οι τρεις βομβιστές αυτοκτονίας του Σταντ ντε Φρανς —σύμφωνα με τους μάρτυρες τουλάχιστον ο ένας τους επιχείρησε να μπει στο στάδιο την ώρα του αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γαλλίας και της Γερμανίας— ανατινάχθηκαν στις 22.17, στις 22.20 και στις 22.53.

Το αιματοβαμμένο SMS: «Φύγαμε ξεκινάμε»

Στο μεταξύ, στις 22.42, ένας από τους εκτελεστές του Μπατακλάν, στέλνει ένα γραπτό μήνυμα σε άλλο τηλέφωνο που καθ' όλη τη διάρκεια των επιθέσεων αλλά και την προηγούμενη ημέρα εντοπίστηκε στο Βέλγιο: "Φύγαμε, ξεκινάμε". Το κινητό τηλέφωνο, στο οποίο οι δράστες είχαν κατεβάσει λεπτομερή σχέδια του θεάτρου, βρέθηκε αργότερα σε έναν κάδο σκουπιδιών κοντά στο Μπατακλάν.

Την ίδια χρονική περίοδο ένας άλλος κάτοχος τηλεφωνικού αριθμού στο Βέλγιο είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με άλλο τηλέφωνο που πιθανότατα ότι ανήκε στον Αμπαούντ ή σε κάποιον από τους συνεργούς του.

Οι τρομοκράτες συνομιλούσαν με άτομα που βρίσκονται εν ζωή;

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Γάλλοι ερευνητές προσπαθούν να εντοπίσουν την ταυτότητα των προσώπων που συνομιλούσαν με τους τζιχαντιστές από το Βέλγιο.

Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι ο καταζητούμενος Σαλά Αμπντεσλάμ, ο δέκατος από τους δράστες, χρησιμοποιούσε πέντε διαφορετικά τηλέφωνα.

Οι εννέα από τους τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στο Παρίσι. Εκτός από τον Αμπντεσλάμ, καταζητείται επίσης ο Μοαμέντ Αμπρινί, ένας κάτοικος Βρυξελλών που τον είχε συνοδεύσει στη Γαλλία την προηγουμένη των επιθέσεων. Στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθη στα μέσα Νοεμβρίου στην Τουρκία ο Αχμέτ Νταχμανί ενώ άλλοι δύο άνδρες, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν αποκαλυφθεί, κρατούνται στην Αυστρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ