ΚΟΣΜΟΣ

Την ώρα που έπεφτε το Boeing 737 Max οι πιλότοι έψαχναν στο εγχειρίδιο για λύση

Την ώρα που έπεφτε το Boeing 737 Max οι πιλότοι έψαχναν στο εγχειρίδιο για λύση
AP Photo/Mulugeta Ayene

Μέσα από εγχειρίδιο με οδηγίες φαίνεται πως προσπαθούσαν να βρουν λύση οι πιλότοι του Boeing 737 Max της Lion Air που συνετρίβη στην θάλασσα της Ιάβας, τον περασμένο Οκτώβριο, την ώρα που το αεροπλάνο έχανε ύψος.

Οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν για τη συντριβή της Lion Air, πώς ένας υπολογιστής «έδωσε εντολή» στο αεροπλάνο να «βουτήξει» σε απόκριση δεδομένων από έναν ελαττωματικό αισθητήρα και αν οι πιλότοι είχαν επαρκή εκπαίδευση να ανταποκριθούν άμεσα σε μια τέτοια έκτακτη κατάσταση.

Το πρακτορείο Reuters, δεν είχε πρόσβαση στους διαλόγους αυτούς, ωστόσο διασταύρωσε όσα μεταδίδει, από τρεις ανώνυμες πηγές.

Δυο λεπτά μετά την απογείωση ο συγκυβερνήτης ενημέρωσε για πρόβλημα στην πτήση και είπε ότι θα διατηρούσαν το αεροπλάνο σε ύψος 5.000 ποδών. Το εντυπωσιακό είναι ότι το πρόβλημα φαινόταν στον πίνακα ελέγχου του κυβερνήτη αλλά όχι του συγκυβερνήτη. Ο κυβερνήτης στη συνέχεια ζήτησε από τον υφιστάμενό του να ελέγξει το εγχειρίδιο με τις οδηγίες που εξηγεί τι πρέπει να γίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Για τα επόμενα εννέα λεπτά το αεροσκάφος προειδοποιούσε τους πιλότους, ότι δεν υπήρχε αρκετή ώθηση για να εξακολουθήσει να πετά και έδωσε εντολή να «βουτήξει» με τη μύτη. Ο κυβερνήτης προσπάθησε να το επαναφέρει, ωστόσο ο υπολογιστής συνέχισε να υπακούει λανθασμένα στις οδηγίες.

«Δεν φαίνονταν να γνωρίζουν γιατί το αεροσκάφος κατευθυνόταν προς τα κάτω. Νόμιζαν ότι πρόκειται μόνο για την ταχύτητα του αέρα και το ύψος. Μόνο για αυτό μιλούσαν», ανέφερε μία από τις πηγές.

Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει τις νέες αποκαλύψεις και ανέφερε ότι η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Αντίστοιχη τραγωδία είχε αποφευχθεί το προηγούμενο βράδυ, καθώς άλλο πλήρωμα στο ίδιο αεροπλάνο αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα. Ωστόσο, πρόλαβε να το λύσει διαβάζοντας και πάλι τις οδηγίες στο σχετικό βιβλίο. Όμως, δεν ενημέρωσαν το πλήρωμα της μοιραίας πτήσης επακριβώς για ότι συνέβη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ