ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Μια καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις ευρωεκλογές δεν παρουσιάζει νομικό πρόβλημα

Γερμανία: Μια καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις ευρωεκλογές δεν παρουσιάζει νομικό πρόβλημα
AP Photo/Matt Dunham

Ενδεχόμενη καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις ευρωεκλογές στα τέλη Μαΐου δεν θα ήταν νομικά προβληματική, δήλωσε την Τετάρτη υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, μία ημέρα πριν από μια συνάντηση των ηγετών της ΕΕ που θα συζητήσουν μια πιθανή παράταση.

H Τερέζα Μέι κατέθεσε την Τετάρτη επίσημα αίτημα για παράταση του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση,και συγκεκριμένα ζητά να καθυστερήσει το Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Το αίτημα της Μέι συνάντησε την άμεση αντίθεση της ΕΕ, η οποία είπε πως οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι είτε έως τις 23 Μαΐου είτε τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, στην οποία περίπτωση η Βρετανία θα πρέπει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αντίθετη με μία παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου», σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

«Μια παράταση μέχρι τις ευρωεκλογές δεν είναι καθόλου προβληματική από νομική άποψη, το αν είναι προβληματική πραγματικά είναι ένα πολιτικό θέμα», είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να πει αν μια καθυστέρηση πέρα από τις ευρωεκλογές θα ήταν προβληματική, πρόσθεσε όμως πως δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο σε άλλη μια παράταση της προθεσμίας για το Brexit μετά το αίτημα που έχει τώρα υποβληθεί.

Ο Γερμανός αξιωματούχος είπε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το θέμα κατά τη σύνοδο κορυφής και πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα παρουσιάσει η Μέι.

«Κατά την άποψή μας είναι πάντα λογικό να συζητάμε με τους Άγγλους φίλους μας», είπε ο αξιωματούχος ο οποίος πρόσθεσε πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Βρετανία και είπε πως η υπομονή της είναι «απεριόριστη», παρά τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις.

«Θα έλεγα πως ο χρόνος είναι ανοικτός μέχρι τότε που θα φύγουν και δύο εβδομάδες είναι πολύς χρόνος στην πολιτική», δήλωσε ο αξιωματούχος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ