ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποιημένος δηλώνει ο Όρμπαν από την απόφαση του ΕΛΚ

Ικανοποιημένος δηλώνει ο Όρμπαν από την απόφαση του ΕΛΚ
AP Photo/Francisco Seco

Σε μια συγκαταβατική και ενωτική δήλωση προχώρησε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μετά την απόφαση του Λαϊκού Κόμματος να αναστείλει τη συμμετοχή του κόμματος του σε αυτό.

Χαρακτήρισε την απόφαση «αποτέλεσμα συμβιβασμού» και σημείωσε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι το ΕΛΚ πήρε τη «σωστή απόφαση» προκειμένου να διατηρήσει την «ενότητά» του ενόψει Ευρωεκλογών.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της επιτροπής των «τριών σοφών» που ιδρύθηκε για να αξιολογήσει την κατάσταση θα γίνουν γνωστά, σύμφωνα με τον Όρμπαν, μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μην επηρεάσουν αρνητικά την προεκλογική καμπάνια του ΕΛΚ.

Ενώ τα υπόλοιπα κόμματα εγκάλεσαν το ΕΛΚ για το γεγονός ότι δεν διέγραψε το κόμμα του Όρμπαν, από την πλευρά του ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε από την πλευρά του «περήφανος» κάνοντας λόγο για απόφαση που βασίστηκε σε μια συζήτηση πάνω στις αξίες του κόμματος και τις κοινές ιδέες.

«Εάν δεν είχε επιτευχθεί αυτός ο συμβιβασμός, θα είχα αποχωρήσει σήμερα από το ΕΛΚ. Είχα έτοιμο ένα κείμενο» επισήμανε ο Βίκτορ Όρμπαν, προσθέτοντας ότι ένα «τόσο δυνατό» κόμμα, όπως το δικό του δε θα μπορούσε να «εκδιωχθεί» από την κεντροδεξιά παράταξη, καθώς είναι αναγκαίος ο «αμοιβαίος σεβασμός».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ