ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ένας 8χρονος άστεγος από τη Νιγηρία έγινε πρωταθλητής στο σκάκι

ΗΠΑ: Ένας 8χρονος άστεγος από τη Νιγηρία έγινε πρωταθλητής στο σκάκι
Kayode Adewumi/CNNi

Παρά τις δυσκολίες που έζησε, ένα 8χρονο αγόρι από τη Νιγηρία απέδειξε πως όταν έχει πείσμα, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

Ο Τάνι Αντεγούμι κέρδισε το κρατικό πρωτάθλημα σκάκι της Νέας Υόρκης. Αυτό, από μόνο του είναι εντυπωσιακό αλλά το πιο απίστευτο είναι πως ο νεαρός έμαθε να παίζει μόλις τον προηγούμενο χρόνο.

Ο Τάνι και η οικογένειά του έφυγαν από τη Νιγηρία τον Ιούνιο του 2017 καθώς φοβόντουσαν για τη ζωή τους λόγω των συχνών επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ στη χώρα, όπως δήλωσε ο πατέρας του, Καγιόντε στο CNNi.

Η οικογένεια έμενε σε καταφύγιο αστέγων στη Νέα Υόρκη όπου και ο Τάνι ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το σκάκι. Ο Σον Μαρτίνεζ προπονητής του παιχνιδιού είναι αυτός που στη συνέχεια τον έβαλε σε ένα πρόγραμμα εκμάθησης. «Είναι πολύ τακτικός και έχει εξαιρετική μνήμη», είπε ο Μαρτίνεζ σε εκπομπή του CNNi.

Αλλά εκτός από ταλέντο, ο 8χρονος, σύμφωνα με τον πατέρα του έχει και μεγάλο πείσμα και για αυτό κατέκτησε το πρωτάθλημα. «Εξασκείται κάθε μέρα. Ένα παιδί μπορεί να παίξει 50 με εκατό φορές τη βδομάδα. Ο Τάνι όμως παίζει 500», λέει.

Μια καλύτερη ζωή

Ο Τάνι διηγείται πως αυτό που πραγματικά αγαπάει στο σκάκι είναι η τακτική και η σκέψη. Το όνειρό του είναι να κερδίσει κάποτε τον τίτλο του «grand master» που είναι το ανώτερο για έναν παίχτη.

Ο 8χρονος σήμερα δεν είναι πλέον άστεγος καθώς όταν έγινε γνωστή η ιστορία του, κάποιος φιλάνθρωπος τους δώρισε ένα διαμέρισμα ενώ πολλοί είναι αυτοί που έρχονται σε επαφή με την οικογένεια θέλοντας να προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια.

Μια καμπάνια μάλιστα συγκέντρωσε 190.000 δολάρια σε τέσσερις μέρες για τον μικρό πρωταθλητή. Η οικογένειά του σκοπεύει να δώσει τα χρήματα σε ένα Ίδρυμα που βοηθάει μετανάστες και πρόσφυγες.

A homeless 8-year-old, who learned to play a year ago, is now a New York chess champion

By Michelle Lou and Saeed Ahmed, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ