ΚΟΣΜΟΣ

Υψίπεδα Γκολάν: Ο Τραμπ υπογράφει την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας - Στον ΟΗΕ ο Ερντογάν

Υψίπεδα Γκολάν: Ο Τραμπ υπογράφει την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας - Στον ΟΗΕ ο Ερντογάν
AP Photo/Ariel Schalit

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αναμένεται να υπογράψει τη Δευτέρα, διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραέλ Κατζ.

Ο Κατζ διευκρίνισε μάλιστα πως το διάταγμα θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει ένα επίσημο έγγραφο για να κωδικοποιήσει την υποστήριξη της προσάρτησης από το Ισραήλ του στρατηγικής σημασίας οροπεδίου, το οποίο κατέλαβε από τη Συρία με τον πόλεμο του 1967, του πολέμου των Έξι Ημερών.

«Αύριο ο πρόεδρος Τραμπ, παρουσία του πρωθυπουργού Νετανιάχου, θα υπογράψει διάταγμα που αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στο Γκολάν. Οι σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ είναι πιο στενές παρά ποτέ», έγραψε σήμερα στο Twitter o Κατζ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θεωρεί ότι το Γκολάν που ελέγχεται από το Ισραήλ αποτελεί κατεχόμενο έδαφος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Κυριακή ότι η Τουρκία θα φέρει το θέμα των Υψίπεδων του Γκολάν ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο TGRT Haber, ο Ερντογάν είπε ότι η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για τα Υψίπεδα του Γκολάν και την κυριαρχία του Ισραήλ ήταν ένα «δώρο» στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενόψει των εκλογών στο Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ