ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Νέα Ζηλανδία: Εντολή για εθνική έρευνα έδωσε η πρωθυπουργός

Μακελειό Νέα Ζηλανδία: Εντολή για εθνική έρευνα έδωσε η πρωθυπουργός
AP Photo/Nick Perry

Επίσημη, εθνική έρευνα ζήτησε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, για τις φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στα τζαμιά στο Κράιστσερτς. Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα μπορούσαν να είχαν εμποδίσει το μακελειό.

Η εν λόγω έρευνα οφείλει να προσδιορίσει πώς ένας και μόνο δράστης μπόρεσε στις 15 Μαρτίου να σκοτώσει 50 πιστούς, δήλωσε η πρωθυπουργός.

«Είναι σημαντικό να μην αφεθεί τίποτε στην τύχη για να προσδιορισθεί πώς συνέβη αυτή η πράξη τρομοκρατίας και πώς θα μπορούσαμε να την είχαμε εμποδίσει», δήλωσε η Άρντερν στους δημοσιογράφους.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών και η αστυνομία βρέθηκαν στο κέντρο των επικρίσεων μετά την επίθεση, καθώς ορισμένοι τις κατηγορούσαν ότι είχαν επικεντρωθεί υπερβολικά στις ισλαμιστικές απειλές.

Τα θύματα στο Κράισττσερτς ήταν όλα μουσουλμάνοι και ο δολοφονός είναι ένας λευκός ρατσιστής πεπεισμένος πως οι μουσουλμάνοι «κυριεύουν» τις δυτικές χώρες.

Νέα Ζηλανδία: Συγκινεί η αστυνομικός που φόρεσε μαντίλα στις κηδείες των θυμάτων

«Μια ερώτηση στην οποία οφείλουμε να απαντήσουμε είναι αν οφείλαμε να ξέρουμε περισσότερα γι' αυτό», δήλωσε η Άρντερν. «Η Νέα Ζηλανδία δεν είναι ένα κράτος παρακολούθησης (...) όμως υπάρχουν ερωτήσεις που περιμένουν απαντήσεις».

Η πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο της επαναφοράς της θανατικής ποινής για τον ύποπτο, τον 28χρονο Αυστραλό εξτρεμιστή Μπρένταν Τάραντ. Ο δράστης συνελήφθη μερικά λεπτά μετά τις επιθέσεις και προς το παρόν έχει απαγγελθεί σε βάρος του μια κατηγορία για φόνο.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την έρευνα θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν, όμως θα είναι εξαντλητική και τα πορίσματά της θα ανακοινωθούν μέσα σε εύλογη προθεσμία, πρόσθεσε η Άρντερν.

Άρχισε ο επαναπατρισμός των σορών

Την ίδια ώρα, άρχισε ο επαναπατρισμός των σορών των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης. Δύο σοροί έφθασαν στην Ινδία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι ινδικές Αρχές.

Μια τρίτη σορός θύματος της επίθεσης αναμένεται να επιστρέψει στην Ινδία αργότερα μέσα στην ημέρα, ενώ δύο ακόμη δολοφονημένοι Ινδοί θα ταφούν στη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με τις επιθυμίες των οικογενειών τους, ανέφερε η ινδική διπλωματική αποστολή στο Ουέλινγκτον.

Ο επαναπατρισμός των πτωμάτων καθυστέρησε λόγω των αστυνομικών ερευνών για τις επιθέσεις.

Καμία άλλη χώρα εκτός από την Ινδία δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνία για τους επαναπατρισμούς σορών υπηκόων τους που έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά του τρομοκράτη.

«Διενεργήσαμε τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των ινδικών προξενικών υπηρεσιών.

Οι μουσουλμάνοι πιστοί επέστρεψαν το Σάββατο για να προσευχηθούν σε ένα από τα τεμένη της πόλης, που έγιναν στόχος των επιθέσεων, των πλέον πολύνεκρων εναντίον μουσουλμάνων σε χώρα της Δύσης στην πρόσφατη ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ