ΚΟΣΜΟΣ

Υψίπεδα του Γκολάν: O Τραμπ αναγνώρισε την ισραηλινή κυριαρχία – Η αντίδραση της Μόσχας

Υψίπεδα του Γκολάν: O Τραμπ αναγνώρισε την ισραηλινή κυριαρχία – Η αντίδραση της Μόσχας
AP Photo/Susan Walsh

Διάταγμα με το οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μόλις ξεκίνησε η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Λευκό Οίκο.

Με το διάταγμα επισημοποιείται η δήλωση του Αμερικανού προέδρου στις 21 Μαρτίου, ότι είναι καιρός οι ΗΠΑ να «αναγνωρίσουν πλήρως» την ισραηλινή κυριαρχία στο Γκολάν.

Ο Τραμπ επισήμανε ότι «οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να λαμβάνει υπόψη το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το απόλυτο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «αξιοκαταφρόνητη επίθεση» τη ρίψη μιας ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας.

Υψίπεδα του Γκολάν: Η Τουρκία αναλαμβάνει δράση στον ΟΗΕ

Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή απαντάει «με σθένος» στην εκτόξευση ρουκέτας από τη Γάζα, που προκάλεσε τον τραυματισμό επτά ανθρώπων στο βόρειο Τελ Αβίβ, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα από την Ουάσιγκτον ο Νετανιάχου.

«Ενώ εμείς μιλάμε αυτήν την ώρα (…), το Ισραήλ απαντάει με σθένος σε αυτήν την τυφλή επίθεση. Έχω ένα απλό μήνυμα να απευθύνω στους εχθρούς του Ισραήλ: θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να υπερασπιστούμε τον λαό μας και το κράτος μας», σημείωσε από τον Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Νέο κύμα εντάσεων στη Μέση Ανατολή «βλέπει» η Μόσχα

Η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, διατύπωσε σήμερα τους φόβους της για ένα «νέο κύμα εντάσεων» στη Μέση Ανατολή, μετά την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», προειδοποίησε η εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.

Την ίδια ώρα, η Συρία χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στο Γκολάν «κατάφωρη επίθεση» στην κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της, υποστηρίζοντας ότι έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τα εδάφη.

«Η απελευθέρωση του Γκολάν με κάθε διαθέσιμο μέσο και η επιστροφή του στη συριακή πατρίδα αποτελεί αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας, σε μια ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η απόφαση αυτή… καθιστά τις ΗΠΑ βασικό εχθρό των Αράβων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ