ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Κατεδαφίστηκαν τα γραφεία του αρχηγού της Χαμάς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Γάζα: Κατεδαφίστηκαν τα γραφεία του αρχηγού της Χαμάς από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
AP Photo/Adel Hana

Το γραφείο του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, υπέστη σοβαρές ζημιές από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μετά την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας το απόγευμα της Δευτέρας.

Ραδιοφωνικός σταθμός προσκείμενος στη Χαμάς επιβεβαίωσε ότι μία από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατεδάφισε τα γραφεία του επικεφαλής της Χαμάς, σύμφωνα με το Associated Press.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες, ενώ σε γραπτή δήλωσή του ο Χανίγια, νωρίτερα τη Δευτέρα, είπε ότι ο παλαιστινιακός λαός «δεν θα παραδοθεί» και πως οι «μαχητικές ομάδες» του θα αποτρέψουν «τον εχθρό αν υπερβεί τις κόκκινες γραμμές».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διατύπωσε, μέσω του εκπροσώπου του, τη «βαθιά ανησυχία» του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ προέτρεψε όλες τις πλευρές «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Από την Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκε «σθεναρή απάντηση» στην εκτόξευση ρουκέτας από τη Γάζα στο Τελ Αβίβ, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό επτά ατόμων, κάνοντας λόγο για «τυφλή επίθεση».

«Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να υπερασπιστούμε το λαό μας και το κράτος μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι άρχισε αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Λωρίδας της Γάζας ως αντίποινα για την εκτόξευση μιας ρουκέτας στο βόρειο τμήμα του Τελ Αβίβ, τη νύχτα της Κυριακής.

Ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν τουλάχιστον τρεις φορές, στο δυτικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μια θέση της ένοπλης πτέρυγας του κινήματος της Χαμάς, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν, επίσης, στο Reuters ότι άκουσαν εκρήξεις στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε σε μια ανακοίνωση ότι «ξεκίνησε να βομβαρδίζει τρομοκρατικούς στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους ασφαλείας και μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς, μία θέση που επλήγη ήταν μια ναυτική βάση της Χαμάς δυτικά της πόλης της Γάζας κι άλλη μία ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στη βόρεια Γάζα.

Και οι δύο θέσεις πιθανόν είχαν εκκενωθεί, καθώς η Χαμάς είχε ειδοποιηθεί από ώρες για τους επικείμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ