ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Δέκα παιδιά σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ

Αφγανιστάν: Δέκα παιδιά σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ

Δέκα παιδιά, μέλη της ίδιας διευρυμένης οικογένειας, σκοτώθηκαν από αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο Αφγανιστάν, μαζί με τρεις ενήλικες αμάχους, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η αεροπορική επιδρομή, που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου (23/03), διεξήχθη στο πλαίσιο μιας μάχης ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις αφγανικές και αμερικανικές δυνάμεις η οποία διήρκεσε περίπου 30 ώρες στην Κουντούζ, μια βόρεια επαρχία όπου οι Ταλιμπάν είναι ισχυροί.

Τα παιδιά και οι οικογένειές τους είχαν εκτοπισθεί εξαιτίας μαχών που διεξάγονται αλλού στη χώρα, ανέφερε η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) δίνοντας στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά ευρήματά της για το συμβάν. Η UNAMA ανέφερε σε δήλωση πως επιβεβαιώνει ότι και οι 13 άμαχοι σκοτώθηκαν την ώρα της αεροπορικής επιδρομής. Άλλοι τρεις άμαχοι τραυματίσθηκαν.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στον οικισμό Τελάουκα κοντά στην πόλη Κουντούζ.

Η εκπρόσωπος της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν λοχίας Ντέμπρα Ρίτσαρντσον επιβεβαίωσε μάλιστα χθες, Κυριακή, πως η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις. Είπε πως στόχος της αποστολής του ΝΑΤΟ είναι να εμποδίζει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, πρόσθεσε όμως πως οι Ταλιμπάν κρύβονται εσκεμμένα μεταξύ αμάχων.

Σημειώνεται τέλος ότι αριθμός ρεκόρ άμαχων Αφγανών σκοτώθηκε πέρυσι, καθώς οι αεροπορικές επιθέσεις και οι βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι αυξήθηκαν, ανέφερε ο ΟΗΕ σε έκθεσή του τον Φεβρουάριο. Οι απώλειες παιδιών από αεροπορικές επιδρομές αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ