ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον ψηφίζει υπέρ της πρότασης Μέι - Προς συζήτηση η ανάκληση του άρθρου 50

Brexit: Ο Μπόρις Τζόνσον ψηφίζει υπέρ της πρότασης Μέι - Προς συζήτηση η ανάκληση του άρθρου 50
Thierry Charlier/Pool Photo via AP

Ο μέχρι πρότινος «πρωτεργάτης» του κινήματος υπέρ του Brexit και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, φέρεται να τάσσεται υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας αποχώρησης της Τερέζα Μέι, την οποία ο ίδιος είχε καταψηφίσει στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Αν την καταψηφίσουμε και πάλι, υπάρχει μια ευδιάκριτη και εντεινόμενη αίσθηση ότι δεν θα φύγουμε καθόλου. Αυτός είναι ο κίνδυνος», αναφέρει στον ιστότοπό της η εφημερίδα Τelegraph, επικαλούμενη δηλώσεις του Τζόνσον.

Η περίπτωση αναστολής του άρθρου 50 φαίνεται πως πλέoν υπάρχει ως ενδεχόμενο, καθώς βρετανοί βουλευτές υπέβαλαν προς ψήφιση μια άλλη πρόταση με βάση την οποία θα ανακληθεί το άρθρο 50 στην περίπτωση που η Βουλή των Κοινοτήτων δεν δώσει τη συγκατάθεσή της στις ενδεικτικές ψηφοφορίες της Τετάρτης, για μια αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Ο δικηγόρος Τζο Μομ έδωσε λεπτομέρειες αυτής της πρότασης στη δημοσίοτητα. «Αν αυτά που απομείνουν (ως επιλογές) είναι η μη συμφωνία και η ανάκληση του άρθρου 50 τότε (σ.σ. η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι) θα πρέπει να τις θέσει στους βουλευτές», έγραψε χαρακτηριστικά.

Στη Βουλή το αίτημα για ανάκληση του Brexit

Το αίτημα των πολιτών για την ανάκληση της διαδικασίας του άρθρου 50, που σταματά το Brexit, και έχει υπογραφεί από 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε λίγες μέρες από την εμφάνισή του στην σελίδα του κοινοβουλίου, πρόκειται να συζητηθεί στην δευτερεύουσα αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, την 1η Απριλίου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή αρμόδια για Αιτήματα, πρόκειται για το αίτημα με τις περισσότερες υπογραφές που έχει ποτέ δεχθεί η ιστοσελίδα αντίστοιχων πρωτοβουλιών της Βουλής των Κοινοτήτων και της κυβέρνησης.

Οι βουλευτές θα συζητήσουν επίσης αίτημα που ζητά την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, που συγκέντρωσε 120.000 υπογραφές, και άλλο ένα που ζητά την αποχώρηση της Βρετανίας με ή χωρίς συμφωνία, στις 29 Μαρτίου, το οποίο συγκέντρωσε 140.000 υπογραφές.

Ωστόσο, επίσημη απάντηση της κυβέρνησης που αναρτήθηκε στην ίδια ιστοσελίδα των αιτημάτων, επισημαίνει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανακαλέσει το άρθρο 50.

«Θα τιμήσουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 και θα εργαστούμε με τον κοινοβούλιο για να φέρουμε σε πέρας μία συμφωνία που θα εγγυάται την αποχώρηση από την ΕΕ», αναφέρεται στην απάντηση.

Οι πολίτες φαίνεται να αλλάζουν γνώμη για το Brexit

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι φαίνεται να αλλάζουν πάντως γνώμη για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με κορυφαίο δημοσκόπο της Βρετανίας, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που θα καθιστά 'σίγουρο στοίχημα' μια διαφορετική έκβαση σε ένα νέο δημοψήφισμα.

Ο Τζον Κέρτις, ακαδημαϊκός που παρακολουθεί τις προθέσεις των επενδυτών μεταξύ περισσοτέρων των 2.500 ανθρώπων μετά το δημοψήφισμα του Brexit το 2016, δήλωσε ότι οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως η αποχώρηση από την ΕΕ ίσως να μην είναι απαραίτητα η θέση που υποστηρίζουν οι περισσότεροι Βρετανοί.

Ενώ έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που οι Βρετανοί σε ποσοστό 52% ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, το έθνος παραμένει διχασμένο για τον τρόπο αποχώρησης από το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου – ακόμα και για το εάν θα έπρεπε καν να αποχωρήσει από αυτό.

Βουλευτές και κυβέρνηση διαφωνούν για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία.

Η έρευνα Social Attitudes που συνέταξε ο Κέρτις περιλαμβάνει μια σύνοψη των δημοσκοπήσεων, που έδειξε ότι οι προθέσεις των ψηφοφόρων τον περασμένο μήνα καταδεικνύουν ποσοστό 55% υπέρ της παραμονής έναντι 45% υπέρ της αποχώρησης. Τον Ιούνιο πέρυσι το ποσοστό υπέρ της παραμονής ήταν κατά 8 μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό υπέρ της αποχώρησης.

«(Οι δημοσκοπήσεις) είναι αρκετές για να δημιουργηθούν αμφιβολίες για το εάν, δυόμισι χρόνια μετά την αρχικό δημοψήφισμα, η αποχώρηση από την ΕΕ συνεχίζει απαραιτήτως να εκπροσωπεί την άποψη της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού», δήλωσε ο Κέρτις.

«Αλλά δεδομένων των πιθανών αδυναμιών όλων των ερευνητικών εργασιών, το προβάδισμα του Remain στα στοιχεία μας δεν είναι αρκετά μεγάλο για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα ήταν η έκβαση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος».

Υποστηρικτές και επικριτές της ΕΕ συμφωνούν μόνο στο ότι έχει υπάρξει κακή διαχείριση του Brexit, σύμφωνα με την έρευνα.

«Όσο τραβά σε μάκρος η διαδικασία του Brexit, τόσο πιο επικριτικοί και απαισιόδοξοι έχουν γίνει οι ψηφοφόροι», δήλωσε ο Κέρτις.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 85% όσων ψήφισαν υπέρ της παραμονής και το 80% όσων τάχθηκαν υπέρ της εξόδου πιστεύουν ότι έχει γίνει κακή διαχείριση του Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ