Βρυξέλλες: Τέλος στη σπατάλη νερού από το διάσημο Manneken Pis
Για περισσότερους από τέσσερις αιώνες, το θρυλικό άγαλμα Manneken Pis στις Βρυξέλλες, σπαταλούσε καθημερινά έως και 2.500 λίτρα πόσιμου νερού, ενώ αποτελούσε έναν από τους δημοφιλέστερους πόλους έλξης τουριστών παγκοσμίως.
Το χάλκινο αγαλματίδιο ξόδευε από 1.000 έως 2.500 λίτρα καθαρού πόσιμου νερού κάθε μέρα, ποσότητα που αναλογεί στις τις ανάγκες τουλάχιστον 10 νοικοκυριών!
Την «ανακάλυψη» έκανε ένας μηχανικός όταν τοποθέτησε ένα μετρητή στο άγαλμα-σύμβολο των Βρυξελλών. «Η αρχική μας εντύπωση ήταν ότι το νερό που πετούσε το άγαλμα ερχόταν από ένα κλειστό κύκλωμα και δεν υπήρχε νέα κατανάλωση», δήλωσε ο μηχανικός στην εφημερίδα La Dernière Heure.
Ως πρώτο μέτρο κατασκευάστηκε ένα κανάλι μέσα από το οποίο το νερό θα επιστρέψει στο άγαλμα, ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η εγκατάσταση ενός μόνιμου κυκλώματος.
«Μπορούμε με περηφάνια να πούμε ότι για πρώτη φορά μετά από 400 χρόνια το Manneken Pis δεν... ουρεί φρέσκο τρεχούμενο νερό. Επόμενος στόχος μας να επιθεωρήσουμε όλα τα συντριβάνια προκειμένου να αποφύγουμε παρόμοιες σπατάλες» δήλωσε εκπρόσωπος του δήμου των Βρυξελλών.
Το άγαλμα κατασκευάστηκε το 1619, ωστόσο αυτό που βρίσκεται κοντά στην Γκραν Πλας δεν είναι το πρωτότυπο, το οποίο φυλάσσεται σε μουσείο.
Η στιγμή που ισραηλινό αεροσκάφος αποφεύγει ιρανικό πύραυλο (vids)
21:46
Λίβανος: Τουλάχιστον 52 νεκροί και περισσότεροι από 150 τραυματίες εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων
21:35
AEGEAN: Νέες ακυρώσεις πτήσεων από και προς χώρες της Μέσης Ανατολής
21:26
Επικοινωνία Κακλαμάνη - Δημητρίου: «Η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στην Κύπρο στις δύσκολες στιγμές»
21:15