ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Η Μέι είναι έτοιμη να «θυσιαστεί» για να περάσει η συμφωνία της με την ΕΕ

Brexit: Η Μέι είναι έτοιμη να «θυσιαστεί» για να περάσει η συμφωνία της με την ΕΕ
AP Photo/Alastair Grant

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σε βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα αποχωρήσει από την Ντάουνινγκ Στριτ, αν εγκριθεί το σχέδιό της για το Brexit, το οποίο έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Μέι «θα φύγει αν περάσει η συμφωνία», είπε ένας βουλευτής, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Αφήνει να εννοηθεί ότι θα φύγει μετά τη συμφωνία», πρόσθεσε.

Ένας άλλος βουλευτής του ίδιου κόμματος είπε ότι μολονότι η πρωθυπουργός δεν καθόρισε μια ημερομηνία, έδωσε την εντύπωση ότι πρόκειται να παραιτηθεί «σχετικά σύντομα».

Μιλώντας στην Επιτροπή 1922 των Συντηρητικών, η Μέι είπε ότι θα παραιτηθεί αν το σχέδιό της για το «διαζύγιο» από την ΕΕ υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο, ώστε ένας νέος ηγέτης να αναλάβει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων που θα αφορούν τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.

«Γνωρίζω ότι υπάρχει επιθυμία (εντός του κόμματος) για μια νέα προσέγγιση – και μια νέα ηγεσία– στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Και δεν θα σταθώ εμπόδιο», τόνισε.

Η ανακοίνωση της Μέι είναι η τελευταία δραματική τροπή που παίρνει η κρίση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προς το παρόν παραμένει αβέβαιο το πώς και πότε θα αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ.

Πολλοί αντάρτες Συντηρητικοί βουλευτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουν τη Συμφωνία μόνο εφόσον η Μέι διαβεβαίωνε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία. Η πρωθυπουργός είχε ήδη υποσχεθεί ότι θα υπέβαλε την παραίτησή της πριν από τις επόμενες εκλογές, που υπό κανονικές συνθήκες θα διεξαχθούν το 2022.

Όμως συμφώνησε να φύγει νωρίτερα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να περάσει η Συμφωνία πριν από τις 12 Απριλίου.

«Είμαι προετοιμασμένη να αφήσω αυτή τη δουλειά νωρίτερα απ' ό,τι σκόπευα ώστε να κάνω το σωστό για τη χώρα και το κόμμα μας», είπε στους βουλευτές, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της.

«Ζητώ από όλους σε αυτήν την αίθουσα να στηρίξουν τη συμφωνία για να ολοκληρώσουμε το ιστορικό καθήκον μας (...) και να αποχωρήσουμε από την ΕΕ με μια ομαλή έξοδο», πρόσθεσε.

«Ήταν αναπόφευκτο και αισθάνομαι ότι έλαβε τη σωστή απόφαση. Αντιλήφθηκε τη διάθεση του κόμματος, κάτι που αποτέλεσε έκπληξη», σχολίασε η βουλευτής Πολίν Λάθαμ.

«Η δέσμευση της Τερέζα Μέι προς τους βουλευτές των Τόρις, να παραιτηθεί αν υπερψηφίσουν την συμφωνία της, δείχνει μια για πάντα, ότι οι χαοτικές της διαπραγματεύσεις για το Brexit αφορούσαν την διαχείριση του κόμματος και όχι τις αρχές ή το δημόσιο συμφέρον», έγραψε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Η αλλαγή κυβέρνησης είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες», συμπλήρωσε ο Κόρμπιν, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, επίσης μέσω Twitter δήλωσε:

«Εάν το Brexit καταλήξει να επιβάλλεται στη βάση μίας συμφωνίας που κανείς δεν υποστηρίζει - μια τόσο κακή συμφωνία που η πρωθυπουργός έπρεπε να υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί για να την περάσει - θα κάνει ένα ήδη κακό σχέδιο ακόμη χειρότερο».

Η «μάχη» για τη διαδοχή της Μέι

Η διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος που θα διαδεχτεί την Μέι θα ξεκινήσει μετά τις 22 Μαΐου, εφόσον υπερψηφιστεί προηγουμένως η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ανέφερε απόψε το γραφείο της Βρετανίδας πρωθυπουργού

Σε ανακοίνωση προς τους Συντηρητικούς βουλευτές, το γραφείο της Μέι ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή νέου ηγέτη θα καθοριστεί από το κόμμα και ότι εκείνη θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να αναδειχθεί ο διάδοχός της.

Σύμφωνα με έναν πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας The Times, τον Σαμ Κόουτς, περίπου 40 βουλευτές έχουν πλέον αλλάξει στάση και σκοπεύουν να στηρίξουν τη Συμφωνία, όμως άλλοι τόσοι παραμένουν αναποφάσιστοι.

Προκειμένου να εγκριθεί η Συμφωνία από το κοινοβούλιο η Μέι χρειάζεται άλλες 75 ψήφους – δηλαδή τους δεκάδες «αντάρτες» των Συντηρητικών, ορισμένους Εργατικούς και τους βουλευτές του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP που στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας.

Μεταξύ αυτών που έχουν αλλάξει άποψη και θα δώσουν θετική ψήφο είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα πάντα με τον Κόουτς.

Εκπρόσωπος του συντηρητικού European Research Group, μετά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του το απόγευμα της Τετάρτης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση» να συγκεντρωθούν αρκετές ψήφοι, ώστε να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι Eργατικοί στηρίζουν την παραμονή στην τελωνειακή ένωση

Με ένα κοινό ψηφοδέλτιο το οποίο θα περιέχει τις οκτώ προτάσεις που επέλεξε ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου, οι Βρετανοί βουλευτές θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους σε ό,τι αφορά το Brexit.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθούν αργά το βράδυ ενώ ο Τζον Μπέρκοου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχτεί μία νέα ψηφοφορία σε μία συμφωνία εάν δεν έχει σημαντικές αλλαγές, αλλά και καμία προσπάθεια από την κυβέρνηση να αλλάξει την διαδικασία για να αποφύγει την απόφασή του.

Οι προτάσεις που επιλέχθηκαν αφορούν: την μη συμφωνία, το σχέδιο για Κοινή Αγορά, παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στην ζώνη ελεύθερου εμπορίου αλλά όχι στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, την τελωνειακή ένωση, τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά (Εργατικοί), ανάκληση του άρθρου 50 για την αποφυγή μη συμφωνίας, δημοψήφισμα για επιβεβαίωση οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit, προνομιακοί εμπορικοί διακανονισμοί με την ΕΕ εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την αποχώρηση.

Εν τω μεταξύ το Εργατικό Κόμμα πρόκειται να υποστηρίξει προτάσεις για το Brexit που προβλέπουν την παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος.

Την ίδια ώρα η Ντάουνινγκ Στριτ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια τρίτη ψηφοφορία της συμφωνίας αποχώρησης την Παρασκευή αν και επισημαίνεται ότι θα κατατεθεί μόνο εάν υπάρξει ρεαλιστική προοπτική να επιτύχει.

Στη σημερινή διαδικασία η κυβέρνηση θα καταψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής των Συντηρητικών, Όλιβερ Λέτουιν, που είχε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών ενώ οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν ανάμεσα στις προτάσεις που θα επιλεγούν προς ψηφοφορία, αλλά με αποχή των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Η απόφαση για ελεύθερη ψήφο των Τόρις εκτιμάται ότι επιλέχθηκε για να αποφευχθούν νέες παραιτήσεις βουλευτών που θέλουν να στηρίξουν κάποιες από τις προτάσεις με τις οποίες διαφωνεί η κυβέρνηση, ενώ η αποχή των μελών του υπουργικού συμβουλίου για να μην εκτεθούν για μία ακόμη φορά οι διαφωνίες εντός της κυβέρνησης.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί απαραίτητα οποιοδήποτε σχέδιο προκύψει από τις ψηφοφορίες, αλλά ο Όλιβερ Λέτουιν τόνισε από το κοινοβούλιο ότι εάν η κυβέρνηση αγνοήσει το σχέδιο που θα αποφασίσουν οι βουλευτές, τότε το κοινοβούλιο μπορεί να προωθήσει μία νομικά δεσμευτική τροπολογία, την οποία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αποδεχτεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ