ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Οι μηχανές του κρουαζιερόπλοιου σταμάτησαν επειδή δεν είχαν... λιπαντικό

Νορβηγία: Οι μηχανές του κρουαζιερόπλοιου σταμάτησαν επειδή δεν είχαν... λιπαντικό
CHC helicopters via AP

Οι μηχανές του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Viking Sky που έμεινε ακυβέρνητο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, στα ανοιχτά της Νορβηγίας το Σάββατο, έσβησαν επειδή το επίπεδο του λαδιού ήταν πολύ χαμηλό, ανακοίνωσε η Ναυτιλιακή Αρχή της χώρας.

Το Viking Sky, που μετέφερε περίπου 1.400 επιβάτες και πλήρωμα, εξέπεμψε σήμα κινδύνου το Σάββατο ενώ έπλεε στη θάλασσα της Νορβηγίας. Και οι τέσσερις μηχανές του έσβησαν, ωστόσο το πλήρωμα κατάφερε τελικά να επανεκκινήσει τη μία από αυτές.

«Το συμπέρασμά μας είναι ότι η βλάβη στη μηχανή προκλήθηκε από τη χαμηλή πίεση του λαδιού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ναυτιλιακής Αρχής.

Το επίπεδο του λιπαντικού λαδιού στις δεξαμενές ήταν εντός των προβλεπομένων ορίων, ωστόσο ήταν σχετικά χαμηλό όταν ξεκίνησε το πλοίο για να διαπλεύσει το Χουσταντβίκα, τη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε η βλάβη. Κατά πάσα πιθανότητα, από τα βίαια τραντάγματα λόγω της θαλασσοταραχής που επικρατούσε, οι αντλίες που μεταφέρουν το λάδι σταμάτησαν να λειτουργούν.

Οι υπηρεσίες διάσωσης απομάκρυναν με ελικόπτερα 479 ανθρώπους τις πρώτες ώρες, αλλά την Κυριακή η τρικυμία κόπασε και μπόρεσαν να ρυμουλκήσουν το πλοίο σε λιμάνι.

Σημειώνεται ότι το κρουαζιερόπλοιο ναυπηγήθηκε το 2017 και ανήκει στην Viking Ocean Cruises.

«Αυτό πήρε μαζί του τραπέζια, καρέκλες, σπασμένα τζάμια, όπως και 20 με 30 επιβάτες που ήταν μπροστά μου. Εγώ στεκόμουν όρθιος, η γυναίκα μου καθόταν μπροστά μου και ξαφνικά, ούτε εκείνη δεν ήταν πια εκεί. Σκέφτηκα ότι είχε έρθει το τέλος», δήλωσε αναστατωμένος στο τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

Οι νοσοκομειακές Αρχές ανέφεραν ότι χθες βράδυ δέχτηκαν δέκα ανθρώπους: έξι γυναίκες και τέσσερις άντρες. Τρεις από αυτές, μια 90χρονη και δύο 70χρονες φέρουν σοβαρά κατάγματα.

Το Viking Sky, το οποίο διαχειρίζεται η νορβηγική εταιρία Viking Ocean Cruises, είναι ένα σύγχρονο πλοίο που άρχισε να ταξιδεύει το 2017 και μπορεί να μεταφέρει 930 επιβάτες. Αναχώρησε από το Τρόμσο (βόρεια) και έπρεπε να πάει στο Σταβάνγκερ (νοτιοδυτικά) όταν υπέστη τη βλάβη.

Η ναυσιπλοΐα είναι δύσκολη σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή, γνωστή ως Hustadvika, σε τέτοιο βαθμό που οι νορβηγικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής σήραγγας για πλοία μέσα σε βουνό της παραλίας, προκειμένου να αποφευχθεί η διέλευση από την ανοικτή θάλασσα.

Το σχέδιο, για τα μικρότερα σκάφη, βρίσκεται επί του παρόντος σε νεκρό σημείο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Το Σάββατο, οι ομάδες διάσωσης έσπευσαν να βοηθήσουν ένα άλλο πλοίο, το οποίο επίσης υπέστη μηχανική βλάβη στην ίδια περιοχή.

Τα εννέα μέλη του πληρώματος του Hagland Captain χρειάστηκε να πέσουν στη θάλασσα φορώντας σωσίβια για να διευκολύνουν τη μεταφορά του με ελικόπτερο καθώς το πλοίο τους είχε πάρει μεγάλη κλίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ