ΚΟΣΜΟΣ

Αντεπίθεση δυνάμεων Άσαντ στη συριακή πλευρά των Υψωμάτων του Γκολάν

Αντεπίθεση δυνάμεων Άσαντ στη συριακή πλευρά των Υψωμάτων του Γκολάν
REUTERS/Khalil Ashawi

Επίθεση στη συριακή πλευρά των Υψωμάτων του Γκολάν, με στόχο πιθανότατα την ανακατάληψη των εδαφών που απώλεσε η Δαμασκός στη νότια Συρία τα τελευταία τρία χρόνια εξαπέλυσαν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους.

Όπως ανέφεραν οι αντάρτες, οι επιθέσεις ξεκίνησαν τα ξημερώματα, όταν ο στρατός εισέβαλε στο χωριό Σαμντανίγια αλ Γαρμπίγια, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ ενώ σύμφωνα με τη Δαμασκό, το χωριό έχει καταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού φαίνεται πως προωθήθηκαν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Χαμντανίε, από την οποία είχαν εκδιωχθεί πριν από δύο χρόνια.

Οι επιχειρήσεις διεξάγονται στην επαρχία Κουνέιτρα, σε μια περιοχή που απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού και όπου τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί κατ' επανάληψη σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και διαφόρων οργανώσεων.

Το Ισραήλ κατέλαβε μεγάλο μέρος των Υψωμάτων του Γκολάν στον πόλεμο του 1967 και αργότερα προσάρτησε την περιοχή, υπάρχει όμως ανησυχία κυρίως για την παρουσία μελών της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, η οποία μάχεται στο πλευρό των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάνω από 55.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην εμπόλεμη Συρία μέσα στο 2015, από τους οποίους πάνω από 2.500 ήταν παιδιά.

Η ΜΚΟ πρόσθεσε ότι ο απολογισμός αυτός αυξάνει σε πάνω από 260.000 τον συνολικό αριθμό των νεκρών από το ξέσπασμα της εμφύλιας σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ