ΚΟΣΜΟΣ

Μπανγκλαντές: Πυρκαγιά σε κτήριο 22 ορόφων - Πολλοί εγκλωβισμένοι

Μπανγκλαντές: Πυρκαγιά σε κτήριο 22 ορόφων - Πολλοί εγκλωβισμένοι
AP Photo

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 60 τραυματίστηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε έναν πύργο 22 ορόφων με γραφεία, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, στην εμπορική περιοχή Μπανάνι της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, Ντάκα, ενώ πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο κτήριο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Πολλοί από αυτούς που είχαν παγιδευτεί στα γραφεία τους ή στην οροφή του κτηρίου «FR Tower» κουνούσαν με απόγνωση τα χέρια τους ζητώντας βοήθεια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ περαστικοί στεκόντουσαν έξω από το κτήριο και προσεύχονταν.

Ελικόπτερα μετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς και διάσωσης των παγιδευμένων που καταβάλλουν 22 μονάδες της πυροσβεστικής, σε συνεργασία με τον στρατό, την πολεμική αεροπορία, το πολεμικό ναυτικό και την αστυνομία.

«Η πυρκαγιά έχει σχεδόν τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Μιζανούρ Ραχμάν, αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας που βρίσκεται εκεί.

«Καταφέραμε να αποτρέψουμε να επεκταθεί η φωτιά στα διπλανά κτήρια. Προς το παρόν δεν μπορούμε να μπούμε μέσα και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν υπάρχουν νεκροί στο εσωτερικό του κτηρίου», δήλωσε παράλληλα στο AFP και πάλι αξιωματούχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας που βρίσκεται εκεί.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν προς το παρόν άγνωστα. Σύμφωνα με το Xinhua, η πυρκαγιά ξέσπασε στον 7ο όροφο του κτιρίου «FR Tower», το οποίο στεγάζει γραφεία και εστιατόρια και επεκτάθηκε γρήγορα στους άλλους ορόφους γύρω στη 01:00 τοπική ώρα σήμερα.

Πολλοί φοιτητές έχουν συγκεντρωθεί εξάλλου για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης που καταβάλλουν οι πυροσβέστες και η αστυνομία.

Ο φοιτητής Φάισαλ Ριφαγιάτ δήλωσε ότι είδε τρεις ανθρώπους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν σκαρφαλώνοντας έξω από τον όγδοο όροφο του κτηρίου λίγο μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, αλλά ένας έπεσε και λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο Νάντα, ένας οικονομικός διευθυντής στην IT εταιρεία AAMRA, η οποία έχει γραφεία σε τέσσερις διαφορετικούς ορόφους του κτηρίου, δήλωσε ότι κατάφερε να διαφύγει μαζί με 20 συναδέλφους του.

Κοντά στο κτήριο αυτό βρίσκονται σταθμευμένα περίπου 100 ασθενοφόρα, ενώ οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν μεγάλες κλίμακες για να σπάσουν παράθυρα και να δημιουργήσουν εξόδους διαφυγής για τους εγκλωβισμένους.

Την ίδια ώρα το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από τον πολυώροφο πύργο χειροκροτεί κάθε φορά που οι πυροσβέστες καταφέρνουν να βγάλουν έξω από το κτήριο έναν άνθρωπο.

Η κατάρρευση όπως και οι πυρκαγιές σε κτήρια είναι συχνές στο Μπαγκλαντές, τη φτωχή αυτή χώρα της νότιας Ασίας με τα 160 εκατομμύρια κατοίκους, καθώς συχνά δεν γίνονται σεβαστά τα μέτρα και οι προδιαγραφές ασφαλείας.

Τον περασμένο μήνα, περίπου 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στην παλιά πόλη της Ντάκα, όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα παράνομα χημικά προϊόντα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ